De ce este Italia pe punctul de a-și alege primul lider de extremă dreaptă după cel de-al Doilea Război Mondial | Analiză The Guardian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o sută de ani după ce ascensiunea fascismului italian a fost anunțată de marșul lui Mussolini din 1922 asupra Romei, țara este pe punctul de a alege un partid cu rădăcinile sale în neofascism, scrie Lorenzo Tondo, corespondentul în Italia al The Guardian într-o amplă analiză despre situația politică din peninsulă.

Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Cu puțin mai mult de o săptămână până la ziua alegerilor din Italia, chipul zâmbitor al Giorgiei Meloni, liderul partidului Frații Italiei (Fratelli d'Italia, FdI) este tipărit pe mii de afișe de la călcâiul Cizmei, în sud, până la Alpi, în nord.

Când sondajele se vor fi închis în seara zilei de 25 septembrie, se așteaptă ca Meloni să fi ieșit triumfătoare, devenind primul lider de extremă dreaptă al Italiei după cel de-al Doilea Război Mondial.

Meloni s-a distanțat întotdeauna de fascism și a declarat recent că dreapta italiană a „lăsat fascismul în mâinile istoriei”. Succesul ei politic actual se datorează mult deciziei sale, spre deosebire de cea a lui Matteo Salvini și a Ligii Nordului, de a-și ține partidul departe de guvernarea interpartinică a premierului în funcție, Mario Draghi. Mișcarea a cimentat-o ​​ca voce de opoziție și i-a oferit poziția de lider într-o coaliție electorală de dreapta, care include Liga și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, care acum este cotată cu peste 45% în preferințele electoratului.

Dar ea a fost reticentă în campania electoral când a venit vorba de a renunța la sloganul politic „Dio, Patria, Famiglia“ (Dumnezeu, patrie, familie), folosit pe scară largă în epoca fascistă, iar partidul ei păstrează aparente referințe vizuale fasciste. Împărtășește logo-ul partidului său, un tricolor italian sub forma unei flăcări, cu Mișcarea Socială Italiană (MSI), un partid neofascist format în 1946 de susținători ai regimului lui Mussolini și foști membri de rang înalt ai partidului său fascist. Unii susținători ai partidului ei au făcut salutul fascist în timpul comemmorărilor publice.

Cum se poate ca Italia, care a trecut prin regimul sângeros al lui Mussolini și a adoptat legi discriminatorii împotriva cetățenilor săi evrei, să fie aproape de a alege ca prim-ministru liderul unui partid cu astfel asociații, care într-un videoclip recent apărut, din 1996, spunea despre liderul fascist: „Mussolini a fost un politician bun. Nu au existat alți politicieni ca el în ultimii 50 de ani”?

Paolo Berizzi, de la La Repubblica, și-a pus această întrebare de ani de zile. Jurnalistul, care a scris mult despre extrema dreaptă din Italia, a primit numeroase amenințări din partea grupărilor neofasciste și neo-naziste și acum trăiește sub protecția poliției. „Italia este o țară care nu s-a împăcat niciodată cu trecutul său fascist”, a spus el. „Fasciștii nu au murit în 1945; au fost mereu prin preajmă.”

Pentru a găsi câteva răspunsuri, trebuie să ne întoarcem la perioada imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, când prima problemă pe care Italia a abordat-o a fost unitatea națională. Răsturnarea lui Mussolini în 1943 a fost urmată de un război civil sângeros între un stat marionetă susținut de naziști și partizanii rezistenței italiene, așa că atunci când pacea a venit în Europa, temerile de agravare a tensiunilor civile au depășit epurarea fasciștilor din instituțiile italiene și urmărirea lor penală pentru crime de război. În timp ce procesele de la Nürnberg împotriva membrilor proeminenți ai partidului nazist au început în Germania în noiembrie 1946, Italia, parțial îngrijorată de numărul tot mai mare de comuniști, în pragul Războiului Rece, a derulat din luna iunie a acelui an un program de amnistie, eliberând mii de fasciști din închisoare.

Mulți au obținut locuri de muncă în administrațiile postbelice: Ettore Messana, un oficial fascist al cărui nume figurează într-o listă a ONU pentru crime de război, a fost numit inspector general pentru siguranța publică în Sicilia; Generalul Michele Pichè, care a efectuat contraspionaj pentru Mussolini, a fost numit director general al Agenției de Protecție Civilă.

„După război, au fost mulți italieni care au crezut că, în ciuda conflictului, Mussolini nu s-a descurcat atât de rău”, a spus Salvatore Lupo, profesor de istorie contemporană la Universitatea din Palermo.

Giorgio Almirante, un ministru al culturii în statul marionetă de scurtă durată al naziștilor, a fondat MSI cu foști membri ai partidului fascist italian, în acest climat de toleranță. Până în 1948, trei neofasciști stăteau în parlamentul italian. Din această moștenire aveau să răsară mai târziu Frații Italiei.

Berlusconi a fost cel care, în timpul unui miting politic din 2019, s-a lăudat că a fost primul care s-a aliat cu neofasciștii. „Partidele care au guvernat Italia de la începutul Primei Republici nu au permis niciodată fasciștilor să intre la guvernare”, a spus el. „Le-am lăsat să intre pentru prima dată. I-am legitimat.”

Între timp, MSI-ul neofascist a rămas în afara politicii de masă până la începutul anilor 1990, când o anchetă judiciară la nivel național asupra corupției politice a dus la dispariția multor partide politice tradiționale și i-a oferit o oportunitate. Membrii săi au format partidul Alianța Națională în 1995, menținând flacăra tricoloră drept simbol și, prezentându-se drept conservatori neoliberali, și-au găsit în Forza Italia a lui Berlusconi primul lor aliat în guvernul național.

Berizzi a spus: „În acei ani a început revizionismul criminal al fascismului, așa cum îl numesc eu, alimentat de talk-show-uri și multe ziare. În jurul fascismului au început să circule știri false. Și astăzi este prezentat ca un regim care «a făcut multe lucruri mărețe»”.

Mulți italieni din ziua de azi sunt convinși că Mussolini a introdus locuințele publice în Italia, când în realitate sistemul începuse în 1903, cu aproape 20 de ani înainte de regimul său. Clișeul durabil este că Mussolini a făcut ca trenurile să circule după un program respectat strict, dar în perioada fascistă circulația feroviară era de fapt afectată de întârzieri cronice. În imposibilitatea de a rezolva problema, regimul le-a interzis oamenilor să discute despre aceasta, pentru că ar fi „dezonorant pentru patrie”.

La mai bine de 70 de ani de la moartea lui Mussolini, mii de italieni au început să se alăture grupărilor auto-descrise drept fasciste, într-un val de sprijin pentru care antifasciștii dau vina pe modul de prezentare a crisei refugiaților și pe instabilitatea economică și politică a Italiei. În acest context, în 2012 a luat ființă formațiunea Frații Italiei, în mare parte cu membri din rândurile MSI și Alianța Națională. Doi ani mai târziu, Meloni, anterior activistă în Frontul de Tineret al MSI, a devenit președintele partidului.

Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

„Meloni a devenit liderul partidului său într-o perioadă în care fascismul în Italia a fost aproape normalizat și a devenit popular în rândul tinerilor”, a spus Berizzi. „Statuetele lui Mussolini și calendarele Ducelui sunt de vânzare în chioșcuri și magazine. Salutul fascist […] a devenit un gest aproape folcloric.”

Antonio Scurati, autorul cărții M, un bestseller internațional despre ascensiunea lui Mussolini la putere, a declarat: „În timp ce în Germania a existat un lung proces de depășire a trecutului, care avea drept condiție prealabilă aceea de a-i face pe toți germanii să reflecteze asupra coresponsabilității. privind crimele nazismului, în Italia acest proces nu a avut loc niciodată. Ori de câte ori vorbim despre război și legile rasiale din Italia, ne identificăm întotdeauna cu rolul de victimă și de antifasciști, iar acest lucru ne-a împiedicat să recunoaștem în fața noastră că eram fasciști.

Meloni a condamnat „fără ambiguitate” „suprimarea democrației și legile rușinoase antisemite”, subliniind că partidul ei nu are nimic de-a face cu fascismul și este un campion conservator al patriotismului. Ea a spus pentru Corriere della Sera, după alegerile locale, că nu exista „fasciști nostalgici, rasiști ​​sau antisemiți în ADN-ul Fraților Italiei” și că a scăpat mereu de „oameni ambigui”.

„Haideti să credem că Meloni nu este fascistă. Să credem că, din punct de vedere tehnic, partidul ei nu este neofascist”, a spus Berizzi. „Totuși, nu se poate nega că în rândurile partidului său există numeroși fasciști […] Dacă Meloni câștigă alegerile, fascismul ar putea să nu se întoarcă întoarcă, dar democrația noastră va fi în pericol.”

În timp ce extrema dreaptă avansează, unii italieni au comparat situația actuală cu un film de satiră lansat în 2018, care îl imaginează pe Mussolini revenind în Italia și fiind aclamat de oameni.

„Dacă Mussolini s-ar întoarce, italienii l-ar realege”, a spus Scurati. „De fapt, italienii, europenii, nord-americanii și brazilienii au ales deja câțiva «neo» Mussolini.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite