Extrema dreaptă, cotată cu șanse mari că câștige alegerile în landul german Brandenburg. De ce este scrutinul crucial pentru Olaf Scholz

0
Publicat:

Duminică, 22 septembrie, au loc alegeri în landul german Brandenburg, unde partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) are șanse mari să se claseze pe primul loc și să-i învingă pe social-democrații cancelarului Olaf Scholz tocmai într-unul dintre fiefurile lui electorale.

Cancelarul Olaf Scholz se confruntă cu un val de critici. FOTO: Getty Images
Cancelarul Olaf Scholz se confruntă cu un val de critici. FOTO: Getty Images

După cum precizează jurnaliștii de la The New York Times, Brandenburg este un land-cheie, iar extrema dreaptă și extrema stângă sunt cotate cu șanse mari de a obține procente importante la alegerile de duminică, 22 septembrie, și să afecteze implicit stabilitatea guvernului de la Berlin.

”Votanții merg la urne în Brandenburg, landul german ce înconjoară Berlinul precum o gogoașă, într-o rundă de alegeri ce ar putea afecta stabilitatea guvernării cancelarului Olaf Scholz. Un guvern cu probleme în ultimele luni în condițiile în care germanii sunt îngrijorați legat de scăderea economică și de imigrația necontrolată. Iar alegătorii dau vina pe coaliția lui Scholz pentru nerezolvarea acestor probleme majore”, se precizează în articolul din The New York Times.

Iar aceste alegeri din Brandenburg, deși implică doar 3% dintre alegătorii Germaniei, sunt urmărite cu foarte mare atenție. De ce? Pentru că Brandenburg este unul dintre ultimele două bastioane estice ale Partidului Social-Democrat al cancelarului Olaf Scholz. Iar guvernatorul landului, Dietmar Woidke, este unul dintre cei mai populari social-democrați din Germania.

Cu toate astea, partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) este cotat cu șanse mari de a câștiga alegerile din landul Brandenburg și de a obține cele mai multe locuri. Iar dacă alegătorii vor decide în defavoarea lui Dietmar Woidke, asta ar însemna o înfrângere atât simbolică, precum și practică pentru Olaf Scholz, pentru partidul său și pentru guvernul pe care îl conduce. Iar înfrângerea ar fi și una personală pentru cancelarul german, în condițiile în care Olaf Scholz locuiește chiar în Brandenburg, unde este și colegiul său electoral.

O înfrângere în Brandenburg ar fi greu de digerat și pentru partidele din coaliția de guvernare – Social-Democrații, Verzii și Democrații Liberi, în condițiile în care în 2025 vor fi alegeri generale.

Brandenburg este un caz special privind alegerile și pentru alte motive. Tesla a construit aici singura fabrică din Europa, iar în acest land au fost create drept consecință mii de slujbe bine plătite.

Guvernatorul Detmar Woidke a anunțat recent că se va retrage din funcție dacă AfD va primi cele mai multe voturi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite