Exporturile de armament ale Franţei au crescut de peste două ori în 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exporturile de arme franceze au crescut de peste două ori în 2021, atingând suma de 11,7 miliarde de euro, în special datorită vânzărilor de avioane de luptă Rafale, potrivit AFP.

Avion de vânătoare Rafale, de producție franceză Foto EPA EFE
Avion de vânătoare Rafale, de producție franceză Foto EPA EFE

Potrivit unui raport anual ce urmează să fie prezentat în Parlamentul Franţei şi dezvăluit de publicaţia Challenges, acest rezultat clasează Franţa pe locul trei printre cei mai mari exportatori mondiali de materiale militare, după SUA şi Rusia.

"Cu 11,7 miliarde de euro comenzi preluate în 2021, Franţa înregistrează al treilea cel mai mare nivel istoric al său în materie de exporturi de armament. Este deja o certitudine că anul 2022 va fi de asemenea marcat de rezultate importante", scrie ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu în introducerea la acest raport.

Raportul ar urma să fie prezentat de miniştrii francezi ai afacerilor externe, economiei şi apărării în cadrul unei audieri în spatele uşilor închise ce va avea loc la Adunarea Naţională pe 27 septembrie. O altă audiere ar urma să aibă loc la Senat.

Mai multe avioane Rafale au fost vândute în 2015

Companiile de armament franceze au făcut mai multe afaceri doar în 2015 (16,9 miliarde) şi în 2016 (13,9 miliarde), prin vânzarea de avioane Rafale.

În 2021, din nou contracte pentru avionul de luptă Dassault sunt la originea relansării: Franţa a vândut şase aparate noi şi 12 aparate de ocazie Greciei, 12 de ocazie Croaţiei şi 30 de avioane Rafale noi suplimentare Egiptului.

În total, industria aeronautică a Franţei a reprezentat aproape 70% din comenzile preluate, comparativ cu 30% în mod obişnuit.

Printre alte contracte importante figurează vânzarea a 52 de tunuri autopropulsate Caesar către Republica Cehă, precum şi a zece elicoptere H145M, sisteme radar şi sol-aer Serbiei, potrivit raportului. În ceea ce priveşte contractele mici (sub 200 de milioane de euro), acestea au atins suma totală de 4,1 miliarde de euro.

Potrivit revistei economice Challenges, Egiptul a fost cel mai important client al Franţei, cu comenzi preluate în valoare de 4,5 miliarde, devansând Grecia, Croaţia, India şi Arabia Saudită.

Exporturile cu destinaţia Europa, spre care Franţa caută să-şi reorienteze activitatea, au reprezentat 38% din comenzile preluate în 2021.

Anul 2022 ar urma să fie de asemenea unul de succes pentru exporturile de arme franceze. Acestea includ în special mega-contractul pentru 80 de avioane Rafale pentru Emiratele Arabe Unite (EAU), precum şi vânzarea a şase aparate suplimentare şi trei fregate către Grecia.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite