Expert: Distrugerea barajului Kahovka din Ucraina va afecta și țările vecine. „Teroriști ruși” VIDEO

0
Publicat:

Barajul alimentează cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporojie, aflată, de asemenea, sub control rusesc.

Barajul Kahovka a fost aruncat în aer FOTO Profimedia
Barajul Kahovka a fost aruncat în aer FOTO Profimedia

În toamnă, un expert ucrainean explica că o explozie a barajului de la Hidrocentrala Kahovka ar însemna inundarea unor porțiuni vaste de teritoriu, aflate în aval.

Un expert ucrainean în probleme de îmbunătățiri funciare avertiza în toamnă asupra multiplelor consecințe pe care le-ar avea un asemenea gest iresponsabil.

Detonarea barajului, spunea expertul, afectează lacul de acumulare de la Kahovka, care furnizează apă pentru sistemul de răcire al Centralei nucleare de la Zaporojie.

„Vorbim de 18 milioane de metri cubi de apă. Dacă rezervorul de apă este parțial sau complet golit, vor exista riscuri pentru oprirea eficienței operaționale a ZNPP (centrala de la Zaporojie)”, spune acesta.

De asemenea, cele 80 de localități aflate în aval de baraj vor fi în mare pericol. „Desigur, amploarea, înălțimea și energia debitului apei vor scădea odată cu creșterea distanței, dar va afecta teritoriul până la vărsarea râului Nipru în estuarul Nipru-Buzki”.

Specialistul ucrainean era de părere că, dacă barajul va fi detonat, oamenii vor avea aproximativ 15 minute pentru a se salva de viitură: „Da, va fi un val. Nu va fi un fel de tsunami catastrofal, se poate forma, într-adevăr, un val de 2-3 metri”.

O altă problemă va fi asigurarea sursei de apă pentru locuitorii a trei regiuni din Ucraina, dar și pentru activitățile de irigații. „Când presupunem că pierdem 18 milioane de metri cubi de apă și chiar dacă mai târziu vom repara barajul, va trebui să acumulăm din nou această resursă de undeva. De fapt, în Ucraina există doar două rezervoare de apă cu reglementare pe termen lung - Kahovka și Kremenciuk (reg. Poltava, centrul Ucrainei). Restul sunt sezoniere, adică nu sunt suficiente resurse acolo”, explică expertul.

Distrugerea barajului și mișcarea apei vor afecta masiv flora și fauna din rezervoarele Mării Negre, regimul hidrologic, regimul de mișcare a maselor de aer și microclimatul.

„Dacă sudul Ucrainei rămâne fără irigare, vor exista schimbări microclimatice serioase pe teritoriul tuturor țărilor vecine”, conchide expertul ucrainean.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite