Europarlamentar german: România mai are probleme tehnice. Sperăm că va intra în Schengen la începutul anului viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul german Birgit Sippel spune că aderarea României la Schengen nu ar trebui politizată şi insistă că mai rămân "doar câteva" probleme tehnice: "Sper că se vor rezolva până la începutul anului viitor".

Adevărul Europa a vorbit cu un europarlamentar german care dezvăluie că există "probleme de pregătire a vameşilor pentru utilizarea noilor tehnologii".

"Trebuie să facem diferenţa între întrebări fundamentale şi faptul că România are performanţe bune în ceea ce priveşte aspectul tehnic al aderării la Schengen," a declarat Birgit Sippel  europarlamentar german în Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE). "Într-adevăr, există anumite probleme pe partea tehnică, însă România face eforturi mari pentru a le rezolva şi noi suntem conştienţi de acest lucru," a mai spus Sippel.

Citeşte şi: “Cazul Vama Siret confirmă corupţia, aderarea României la UE a fost o greşeală”

Potrivit lui Sippel care susţine că a văzut câteva din documentele referitoare la rapoartele pe Schengen, unele aspectele tehnice mai trebuie puse la punct.  "Există probleme pe partea tehnică pentru România, nu neapărat legate de sistemele de informaţii, ci de pregătirea vameşilor în a folosi aceste aparate," a spus Sippel.

România va trebui să demonstreze că vameşii stăpânesc foarte bine noile echipamente şi le pot folosi la maxima lor capacitate. "œNu contează numai să ai sisteme bune, contează foarte mult şi să ştii să le foloseşti, iar cei care lucrează în vămi trebuie să fie foarte conştienţi de acest lucru şi să se pregătească ca atare," a adăugat Sippel.

2012, termen optimist
Termenul cel mai optimist în care România şi Bulgaria şi-ar putea rezolva deficienţele este la începutul anului viitor.  "Sunt sigură că lucrurile se vor rezolva în timp, însă totul depinde, desigur, şi de sprijinul pe care Uniunea Europeană îl acordă acestor două ţări," a spus Sippel.

image

BREAKING NEWS Două vămi din Vestul României, blocate de mascaţi: au fost reţinuţi toţi vameşii şi poliţiştii de frontieră

Arestările de la vămi, un semn bun pentru România
Referitor la arestările recente de la vămile din România, eurodeputatul german crede că este "un semn bun că România face tot posibilul să îndrepte greşelile şi lucrează mult în acest sens". "Mai sunt doar câţiva paşi până când România va intra în spaţiul Schengen, este doar o chestiune de timp şi cred că până la începutul anului viitor vom avea un răspuns pozitiv," a spus Sippel.

Citeşte şi: Vor influenţa arestările aderarea?

Momentan, europarlamentarii nu au acces la rapoartele de evaluare tehnică ale României şi Bulgariei, şi, deşi Sippel "a citit nişte documente secrete", acestea nu au fost au fost înaintate în mod oficial Parlamentului European.

Sippel, la fel ca şi ceilalţi europarlamentari din Comisia LIBE, aşteaptă documentele pentru a-şi putea forma o opinie obiectivă. "Până când Consiliul nu desecretizează documentele, noi nu ne putem decide, nu putem decide nici dacă lăsăm România să intre înaintea Bulgariei sau împreună cu aceasta. Pur şi simplu nu avem încă toate datele problemei", a spus Sippel. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite