Eurodeputaţii: rata de co-finanţare de 95% pentru fonduri UE va fi aplicată maxim doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TVA va fi suportată din fonduri comunitare numai pentru contractele care vor fi încheiate după 1 ianuarie 2012
TVA va fi suportată din fonduri comunitare numai pentru contractele care vor fi încheiate după 1 ianuarie 2012

Deputaţi europeni au votat ieri seară la Strasbourg, în regim de urgenţă, o derograre cerută de Comisia Europeană pentru a creşte rata de co-finanţare pentru regiuni afectate de criza economică, dar au stabilit ca această prevedere să nu se aplice decât până în 2013. Votul final al Parlamentului European este programat la viitorul plen care va avea loc în noiembrie, la Bruxelles.

Potrivit deciziei aleşilor din Comisia pentru dezvoltare regională UE ar trebui să plătească până la 95% din costurile de proiect de dezvoltare regională în Grecia, Irlanda, Portugalia, România, Letonia şi Ungaria, astfel încât să permită acestor state „să accelereze investiţiile în creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă", au susţinut eurodeputaţii. Măsura se aplică unor regiuni care se confruntă cu turbulenţele macro-economice şi care vor beneficia „temporar" de condiţii de finanţare mai bune, din fonduri europene, pentru a stimula recuperarea rapidă.

Citeşte Ce înseamnă pentru România această măsură propusă de Bruxelles

"O creştere temporară a co-finanţării nu va afecta bugetul pentru fonduri structurale al altor state, dar le va permite celor în dificultate să se concentreze pe finalizarea unor proiecte şi reduce presiunea asupra bugetelor naţionale", a declarat raportorul Comisiei pentru dezvoltare regională şi scaun Danuta Hübner (PPE, Polonia). Deputaţii europeni au insistat însă asupra faptului că această creşterea temporară a cotei din partea UE ar trebui limitată până la sfârşitul anului 2013 fără a aduce atingere perioadei de programare 2014-2020.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite