„Eu sunt führerul. Eu sunt regele!” O nouă carte despre viața lui Boris Johnson și modul haotic de a conduce guvernul

0
Publicat:

Boris Johnson s-a despărțit de fostul său consilier Dominic Cummings, după ce s-a săturat să fie tratat ca un „rege tânăr și neexperimentat” care trebuia ținut în frâu, a dezvăluit Michael Gove, notează The Guardian. 

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Ministrul de stat Michael Gove, care este un apropiat al lui Dominic Cummings și care a fost o figură a campaniei Vote Leave, în campania Brexit, alături de Johnson, a declarat că cei doi s-au certat la scurt timp după alegerile din 2019, deoarece Johnson nu a mai vrut să fie tratat „ca un temperamental”

Gove a oferit această relatare într-o nouă carte, „Johnson at 10”, scrisă de Anthony Seldon, care documentează haosul și decăderea premierului britanic. Aceasta susține că Johnson a dat vina pe Cummings și pe soția sa, Carrie Johnson, pentru a masca propria reticență în a lua decizii dificile în Downing Street.

Ed Lister, consilierul de lungă durată al lui Johnson, a declarat: „Nu am avut timp să vorbesc cu el. El se hrănește cu haosul. Toate au fost deciziile lui”.

De asemenea, acesta susține că Cummings l-a scos din ce în ce mai mult pe Johnson din procesul de luare a deciziilor în propriul guvern. Se afirmă în carte că Cummings le-ar fi spus oficialilor și miniștrilor: „Nu-i spuneți premierului” sau „Nu-l deranjați cu asta”. Cartea susține că acest lucru a dus în cele din urmă la izbucnirea lui Johnson: „Eu ar trebui să dețin controlul. Eu sunt führerul. Eu sunt regele care ia deciziile”.

Un purtător de cuvânt al lui Johnson a declarat pentru Times că dezvăluirile sunt „obișnuitele prostii răuvoitoare și sexiste” ale dușmanilor fostului premier.

Gove apare în carte descriind modul în care relațiile dintre Cummings și Johnson s-au deteriorat la scurt timp după victoria în alegerile din 2019, care au asigurat o majoritate de 80 de voturi pentru conservatori.

„Nu s-a gândit la un alt mod de a conduce No 10 după victoria răsunătoare decât bazându-se în continuare aproape exclusiv pe Dom, deși a început să se resimtă de faptul că Dom îl trata dacă nu ca Jeeves și Wooster, atunci poate ca lordul protector cu un rege tânăr și neexperimentat”, a spus Gove. „După alegeri, Boris nu a mai vrut să fie tratat doar ca un temperamental. În unele zile, premierul putea să râdă de el, dar în alte zile nu”.

De asemenea, Cummings i-a interzis lui Johnson să se întâlnească cu Graham Brady, președintele Comitetului parlamentarilor conservatori, se arată în document.

Cummings a părăsit în cele din urmă Downing Street în noiembrie 2020, după ce a pierdut într-o luptă pentru putere împotriva lui Carrie Johnson. Cu toate acestea, oficialii i-au spus lui Seldon că atât Cummings, cât și soția fostului prim-ministru au fost folosite de Johnson pentru a devia responsabilitatea.

„Îi convenea să îi facă pe oameni să creadă că ea era de vină pentru că lucrurile nu se întâmplau”, ar fi spus un oficial.

Un alt consilier a spus: „Ne-a jucat pe toți unul împotriva celuilalt. Ne spunea că era imposibil cu ea, că era nebună și că nu o putea controla, că ar fi făcut tot ce voia. Apoi se ducea la etaj și îi spunea că noi suntem imposibili și că nu ne poate controla. Îi plăcea să toarne benzină în ambele părți și să vadă ce se întâmplă cu focul”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite