Boris Johnson face dezvăluiri. Cum au reacționat liderii UE la invazia lui Putin: „N-am putut să suport asta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier britanic Boris Johnson susține că marile state europene au avut opinii foarte diferite cu privire la intenția lui Vladimir Putin de a declanșa un război împotriva Ucrainei.

Boris Johnson FOTO AFP
Boris Johnson FOTO AFP

„Acest lucru a fost un șoc uriaș, am putut vedea grupurile tactice de batalioane rusești adunându-se, dar diferite țări au avut perspective foarte diferite”, a declarat BoJo într-un interviu acordat pentru CNN Portugalia.

Potrivit lui Boris Johnson, Franța a respins până aproape în ultimul moment ideea că Putin ar putea porni un război împotriva țării vecine, în timp ce Germania nu excludea agresiunea, dar nu credea că Ucraina ar fi capabilă să reziste în fața Rusiei.

„Punctul de vedere al Germaniei a fost la un moment dat că, dacă se va întâmpla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul să se termine rapid și ca Ucraina să bată în retragere”, a susținut fostul premier britanic.

„Să nu aveți nicio îndoială că francezii au fost în negare până în ultimul moment”, a adăugat el.

„Nu am putut să suport asta, am crezut că este un mod dezastruos de a privi. Dar pot să înțeleg de ce au gândit și au simțit în acest fel”, a insistat Boris Johnson.

Totuși, a menționat fostul premier britanic, statele europene au renunțat la vechile abordări și au făcut un front comun odată cu declanșarea invaziei.

„Toată lumea - germanii, francezii, italienii -, toată lumea - Joe Biden - a văzut că pur și simplu nu există o altă opțiune. Pentru că nu puteai să negociezi cu acest tip (Vladimir Putin, n. red.). Acesta este punctul cheie”, a spus Johnson.

Fostul premier britanic a felicitat mai ales poziția adoptată de UE în cazul agresiunii militare ruse din Ucraina. „După toate îngrijorările mele, aduc un omagiu modului în care a acționat UE. Au fost uniți. Sancțiunile au fost dure. UE s-a descurcat genial”, a spus Johnson.

Boris Johnson a salutat totodată leadershipul arătat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, calificându-l drept „absolut remarcabil”. „Este un tip foarte curajos. Cred că istoria acestui conflict ar fi fost total, total diferită dacă el nu ar fi fost acolo”, a declarat fostul premier britanic.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite