Estonia denunţă încălcarea spaţiului său aerian de un elicopter al Rusiei: „Un incident extrem de grav”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elicopter Mi-8 FOTO EPA-EFE/JAGADEESH NV (Arhivă)
Elicopter Mi-8 FOTO EPA-EFE/JAGADEESH NV (Arhivă)

Estonia a anunţat, miercuri, că un elicopter rus, modelul Mi-8, a intrat fără permisiune în spaţiul său aerian, relatează DPA, conform Agerpres.

Forţele armate estoniene au anunţat că elicopterul a încălcat spaţiul aerian al ţării, marţi seara, 9 august. Ministrul de Externe de la Tallinn l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în legătură cu acest eveniment şi i-a prezentat o notă de protest. 

„Estonia consideră acesta un incident extrem de grav şi regretabil care este complet inacceptabil”, a precizat diplomaţia estoniană într-o declaraţie. 

În timpul întrevederii, Ministerul de Externe al Estoniei a „condamnat ferm agresiunea continuă a Rusiei în Ucraina. De asemenea, am accentuat că Rusia trebuie să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor şi dreptul internaţional”, se arată în declaraţia menţionată. 

Mai mult decât atât, armata estoniană a precizat că aceasta a fost a treia încălcare a spaţiului aerian al Estoniei de către Rusia în acest an, după un total de cinci astfel de evenimente în anul 2021.

Întâmplarea a avut loc în zona Koidula, din sud-estul Estoniei, la fel ca anteriorul caz de acest fel raportat în luna iunie. 

Elicopterul nu avea pornit sistemul de identificare electronică şi nu transmisese un plan de zbor.  

Conform raportului armatei estoniene, pilotul nu a menţinut contactul radio cu controlul traficului aerian în timpul evenimentului, care a durat mai puţin de 60 de secunde. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite