Estonia se alătură Letoniei şi Finlandei în apelul la închiderea graniţelor pentru turiştii ruşi

0
0
Vize pentru ruşi FOTO SHUTTERSTOCK
Vize pentru ruşi FOTO SHUTTERSTOCK

Estonia s-a alăturat apelurilor Letoniei şi Finlandei privind închiderea graniţelor pentru turiştii ruşi, făcând ecou solicitării preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski care a argumentat într-un interviu acordat „Washington Post” că o asemenea măsură ar fi o sancţionare mai eficientă a Rusiei în urma agresiunii sale în Ucraina.

„Cele mai importante sancţiuni sunt închiderea graniţelor – pentru că ruşii iau pământul altcuiva”, a spus Zelensky într-un interviu pentru Washington Post publicat luni, adăugând că ruşii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când îşi schimbă filosofia”.

„Indiferent ce fel de ruşi sunt... faceţi-i să plece în Rusia. Atunci vor înţelege. Vor spune: 'Acest [război] nu are nimic de-a face cu noi. Întreaga populaţie nu poate fi trasă la răspundere, nu-i aşa?". Ba poate. Populaţia a ales acest guvern şi nu se luptă cu el, nu se ceartă cu el, nu strigă la el. 

Nu vreţi această izolare? Spuneţi întregii lumi că trebuie să trăiască după regulile voastre. Atunci mergeţi şi trăiţi acolo. Este singura modalitate de a-l influenţa pe Putin”, a argumentat Zelenski.

„Opriţi eliberarea de vize turistice pentru ruşi. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”, a scris premierul estonian Kaja Kallas pe Twitter.

Premierul estonian a subliniat că dat fiind că zborurile dinspre Rusia spre Europa sunt oprite, atunci când ţările Schengen eliberează vize, vecinii Rusiei sunt cei ce poartă povara, Finlanda, Estonia şi Letonia fiind singurele puncte de acces terestre.

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat luni că „poziţia sa personală este că turismul ar trebui restricţionat” şi că se aşteaptă ca problema să fie discutată la viitoarele summit-uri ale liderilor UE.

„Nu este corect ca, în timp ce Rusia poartă un război agresiv şi brutal de agresiune în Europa, ruşii să poată duce o viaţă normală, să călătorească în Europa, să fie turişti. Nu este în regulă”, a spus ea radiodifuzorului naţional finlandez Yle.

Ministrul finlandez de externe a prezentat joi un plan de limitare a vizelor turistice în contextul  numărului tot mai mare de ruşi care călătoresc în ţara nordică pentru a tranzita alte ţări europene, potrivit AFP.

Finlanda, care are o graniţă lungă cu Rusia, a devenit o ţară de tranzit importantă pentru călătorii ruşi după interdicţia zborurilor dinspre Rusia către Europa în urma invaziei Rusiei în Ucraina pe 24 februarie.

Ţara nordică rămâne singurul membru al UE şi vecin al Rusiei care nu impune restricţii privind vizele turistice pentru cetăţenii ruşi.

Regimul Schengen şi legislaţia finlandeză nu permit interzicerea totală a vizelor pe baza naţionalităţii. Helsinki are însă posibilitatea să reducă numărul de vize eliberate în funcţie de categorie, inclusiv vizele turistice, a precizat ministrul de externe Pekka Haavisto.

Prin urmare, ministerul a prezentat joi guvernului o propunere care ar permite Finlandei să „acorde prioritate” unor categorii precum membri de familie şi studenţi, reducând în acelaşi timp vizele turistice.

Letonia nu va mai acorda deocamdată vize cetăţenilor ruşi, a anunţat vineri ambasada letonă la Moscova, adăugând că vor fi acceptate doar cereri de viză de la cetăţeni ruşi care doresc să participe la înmormântarea unei rude apropiate în Letonia.

Ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, a condamnat sâmbătă „uciderea brutală a prizonierilor de război ucraineni de către forţele armate ruse” în Olenivka, în estul regiunii Doneţk, şi atrocităţile comise de armata rusă în Ucraina.

Duminică, şeful diplomaţiei letoniene a reiterat propunerea de a nu mai fi eliberate vize turistice în Uniunea Europeană pentru cetăţenii ruşi.

„Iraţionalitatea gândirii sale în acest caz a depăşit orice limită", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o teleconferinţă cu jurnaliştii.

„Orice încercare de a izola cetăţenii ruşi sau Rusia este un demers fără nicio perspectivă. Zelenski însuşi ar trebui să înţeleagă că ţările europene, care încearcă să pedepsească Rusia, deja plătesc pentru asta în mod activ. Ţările plătesc facturile, cetăţenii plătesc facturile. Mai devreme sau mai târziu, aceste ţări vor începe să se întrebe dacă Zelenski face lucrurile corect şi dacă cetăţenii lor ar trebui să plătească facturile pentru mofturile lui”, a subliniat Peskov,

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite