Erdogan descrie defăimarea de pe social media ca pe un atac terorist

0
0

Anumite „campanii de defăimare" pe social media sunt egale cu un „atac terorist", a declarat miercuri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la o zi după ce a intrat în vigoare o lege care impune pedepse cu închisoarea pentru răspândirea a ceea ce autorităţile consideră ştiri false, relatează DPA.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei / Foto: Arhivă / EPA-EFE
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei / Foto: Arhivă / EPA-EFE

„Campaniile de minciuni şi defăimare care vizează interesele ţării noastre, valorile naţiunii noastre, dreptul la viaţa privată a poporului nostru sunt un soi de atac terorist", le-a spus Erdogan membrilor partidului său la Ankara.

Noua lege privind dezinformarea, adoptată de parlament săptămâna trecută, prevede o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru răspândirea de „informaţii false" despre securitatea şi ordinea publică a ţării, scrie Agerpres.

Partidele de opoziţie şi grupurile care militează pentru respectarea drepturilor omului au avertizat că legea va duce la o creştere a cenzurii şi la reducerea la tăcere a criticilor înainte de alegerile generale cruciale de anul viitor.

Sentinţa cu închisoarea poate fi mărită cu jumătate dacă informaţia este diseminată prin conturi anonime sau în timpul apartenenţei la un grup interzis.

Social media a devenit o sursă de „calomnie, ameninţări, şantaj şi pericole" împotriva indivizilor şi a instituţiilor, a argumentat Erdogan, adăugând că legea era o „necesitate urgentă" pentru a combate „dezinformarea".

Ţările europene, precum şi SUA, impun şi ele măsuri similare, a mai spus liderul turc.

Marţi, principalul partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), a cerut Curţii Constituţionale să suspende cel mai criticat articol din lege, 29, privitor la condamnarea la închisoare.

Legea privind dezinformarea întăreşte controlul lui Erdogan asupra internetului, unul dintre puţinele domenii unde regimul său de 20 de ani nu are încă un control, deplin, notează DPA.

De asemenea, aceasta stipulează că firmele din domeniu precum Twitter trebuie să împărtăşească datele utilizatorilor cu autorităţile, ori în caz contrar să fie amendate sau blocate.

Reporteri fără Frontiere clasează Turcia pe locul al 149-lea din 180 de ţări din punctul de vedere al libertăţii presei.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri