E considerat hărțuire sexuală un atac de sub 10 secunde? Sentința pentru care italienii au luat foc VIDEO

0
Publicat:

Putem considera hărțuire sexuală un atac care durează mai puțin de 10 secunde? Răspunsul negativ al unui judecător la această întrebare, dar și faptul că un potențial agresor a rămas nepedepsit reprezintă motiv de revolte în Italia, în mediul online.

Trend-ul „10 secunde”, pornit de italieni în online FOTO Instagram
Trend-ul „10 secunde”, pornit de italieni în online FOTO Instagram

Tinerii italieni au luat foc și își exprimă indignarea pe rețelele de socializare, după ce un judecător a decis ca un potențial agresor sexual să fie scutit de orice pedeapsă, explicând că atacul nu ar fi durat suficient, conform BBC News.

Hărțuire sexuală, în funcție de numărul secundelor

Concret, este vorba despre cazul unei tinere din Roma, în vârstă de 17 ani. În luna aprilie a anului 2022, fata a mers la poliție pentru a-l reclama pe îngrijitorul liceului la care studiază că ar fi abuzat-o sexual.

În timp ce ea urca pe o scară, către sala de curs, împreună cu o prietenă, Antonio Avola, în vârstă de 66 de ani, i-a tras pantalonii în jos și a atins-o pe posterior, apucându-i lenjeria intimă. Scena ar fi avut loc foarte rapid. În momentul în care fata s-a întors și l-a privit, bărbatul s-a restras, spunându-i: „Iubire, știi că glumeam.”

Adolescentei nu i s-a părut deloc a fi o glumă, așa că a apelat la ajutorul oamenilor legii. Inclusiv în fața instanței, îngrijitorul școlii, cu mult mai în vârstă decât ea, a recunoscut că a pipăit-o pe tânără fără consimțământ, dar a făcut-o doar în spirit de glumă.

Un procuror din Roma a cerut o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare în acest caz, dar săptămâna aceasta, inculpatul a fost achitat de acuzațiile de agresiune sexuală. Potrivit judecătorilor, ceea ce s-a întâmplat „nu constituie infracțiune” pentru că a durat mai puțin de 10 secunde.

Trend-ul #10secondi pe Tiktok și Instagram

Tinerii italieni și-au exprimat revolta, într-un mod ingenios. Odată cu pronunțatea sentinței, pe care o consideră a fi nedreaptă, a apărut și un nou trend pe Instagram și TikTok, însoțit de hashtag-ul #10secondi. Italienii au postat videoclipuri privind camera de filmat în tăcere, în timp ce își ating părțile intime timp pentru 10 secunde consecutive.

Videoclipurile sunt adesea incomod de vizionat, dar au scopul de a arăta cât de mult pot însemna cele 10 secunde într-o astfel de situație și cum sunt ele resimțite de către victimă.

Prima persoană care a postat un astfel de videoclip a fost actorul White Lotus Paolo Camilli, iar de atunci, mii de oameni i-au urmat exemplul.

Printre cei care au ales să facă același lucru se numără și Chiara Ferragni, cel mai faimos influencer al Italiei, care are 29,4 milioane de urmăritori pe Instagram.

Un alt influencer, Francesco Cicconetti a scris pe TikTok: Cine decide că 10 secunde nu înseamnă mult timp? Bărbații nu au dreptul să atingă corpul femeilor, nici măcar pentru o secundă – darămite 5 sau 10”.

El continuă spunând că decizia judecătorilor de a-l achita pe îngrijitor arată cât de normalizată este hărțuirea sexuală în societatea italiană.

În același timp, victima se teme acum că decizia judecătorilor va descuraja fetele și femeile să se prezinte la poliție, dacă sunt supuse unor astfel de atacuri. Cifre recente ale Agenției pentru Drepturile Fundamentale a UE (FRA) arată că că 70% dintre femeile italiene care au suferit acte de hărțuire sexuală între anii 2016 și 2021 nu au raportat incidentul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite