Dronele iraniene, o amenințare serioasă pentru spațiul aerian al Ucrainei. Rușii au întețit atacurile asupra Odesei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Introduse recent pe frontul din Ucraina, dronele iraniene reprezintă o amenințare serioasă pentru apărarea antiaeriană ucraineană, după ce forțele ruse au țintit cu ajutorul lor infrastructură militară și echipamente de luptă, spun soldații ucraineni aflați pe front, relatează Politico.

Dronă Mohajer-6 FOTO Ministerul iranian al Apărării
Dronă Mohajer-6 FOTO Ministerul iranian al Apărării

Luni, un obiectiv militar din Odessa a fost lovit de drone iraniene, provocând in incendiu și detonarea muniției, al treilea atac în doar trei zile, a transmis comandamentul ucrainean „Sud”, potrivit New York Times. Pe parcursul weekendului trecut,  aceste drone au roit pe cerul Ucrainei, declanșând riposta aeriană a forțelor ucrainene, și îngrozind locuitorii care le-au urmărit zburând deasupra lor. Deși mai multe astfel de drone au fost doborâte, acestea „au lovit clădirea administrativă din centrul orașului de trei ori” înaintea ca apărarea aeriană ucraineană să intervină și să elimine un al patrulea vehicul fără pilot.

Pe măsură ce Moscova a devenit tot mai izolată pe plan internațional și și-a văzut arsenalul epuizat și mai puțin eficace împotriva armelor furnizate Ucrainei de SUA și aliații săi, în cadrul campaniei sale militare ce durează de șapte luni, a apelat la sprijinul militar al altor țări autoritare precum Iranul, care și-a intensificat în mod discret vânzările de drone către Rusia. Se crede că dronele de luptă ale Iranului nu au fost până acum desfășurate în afara Orientului Mijlociu.

Pe fondul creșterii amenințării reprezentate de dronele fabricate în Iran, Zelenski a revocat sâmbătă acreditarea ambasadorului iranian și a redus semnificativ numărul personalului diplomatic în Ucraina. Într-un interviu acordat postului francez TV5Monde, Zelenski s-a arătat profund dezamăgit de faptul că Israelul, deși are o cunoaștere profundă a capacităților iraniene, nu a ajutat mai mult Ucraina să-și apere spațiul aerian.

Dronă iraniană Mohajer-6 doborâtă în Ucraina FOTO mil.in.ua
Dronă iraniană Mohajer-6 doborâtă în Ucraina FOTO mil.in.ua

Nu știu ce s-a întâmplat cu statul Israel. Sunt în stare de șoc. Nu înțeleg de ce nu au putut să ne trimită sisteme de apărare aeriană", a spus Zelenski.

Totuși un oficial ucrainean de rang înalt, care a vorbit sub protecția anonimatului având în vedere caracterul sensibil al informaților, a declarat că oficiali israelieni din serviciile de informații le-au furnizat omologilor lor ucraineni informații despre dronele iraniene.

Kievul este îngrijorat după ce forțele ruse au întețit atacurile cu drone iraniene asupra unor obiective din Odessa. Luni, președintele ucrainean s-a întâlnit cu șeful forțelor armate, al serviciilor de informații militare și comandanți militari de vârf pentru a discuta despre planuri de a contracara „noile tipuri de arme” ale Moscovei, a declarat biroul de presă al cancelariei prezidențiale, , potrivit Reuters. Rusia a lansat cel puțin cinci atacuri cu drone de luptă iraniene în ultimele zile, lovind obiective militare în Odessa, a declarat Serhi Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administrației regionale din Odessa.

Inamicul încearcă să facă economii la rachete... aceste drone Shahed sunt mult mai ieftine, pot fi folosite mult mai frecvent și atacurile sunt efectuate în perechi. Vedem chiar că inamicul poate să lanseze mai multe dintre aceste drone kamikaze într-un singur atac", a declarat el.

Autoritățile militare din sudul Ucrainei au declarat sâmbătă că în ziua anterioară au doborât mai multe drone Shahed-136 deasupra mării, în apropierea porturilor Odesa și Pivdenni.

Separat, forțele aeriene au declarat că au doborât pentru prima dată o Mohajer-6, o dronă iraniană de mai mari dimensiuni, cu o rază de acțiune de 200 km folosită atât pentru recunoaștere, cât și pentru atac.

Dronele iraniene, o amenințare serioasă

Ne este foarte dificil să le vedem pe radare. Sunt o problemă serioasă”, spune Andriana Arehta, subofițer în cadrul Forțelor Armate Ucrainene. Ea spune că unitatea sa de forțe speciale trimisă în apropiere de Herson a fost lovită de dronele iraniene, care, eludându-le apărarea aeriană, au lansat bombe asupra pozițiilor lor lovind două tancuri și militarii de la bordul lor.

În ultima săptămână, Rusia a desfășurat un număr mare de drone de luptă Shahed și Mohajer importate din Iran, cu efecte devastatoare, lovind atât linii defensive ucrainene, cât și infrastructură civilă, în principal în orașul-port Odessa.

Vineri, în discursul său nocturn, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că apărarea aeriană a forțelor ucrainene a doborât peste o duzină de drone kamikaze Shahed-136 și drone Mohajer-6, atât  în regiunea estică Dnipropetrovsk, situată pe râul Nipru, cât și în Odessa.

Soldații ucraineni avertizează că aceste drone reprezintă o amenințare considerabilă pentru trupele ucrainene și pentru civili deopotrivă. Apariția lor pe câmpul de luptă face necesară trimiterea de urgență a unor arme avansate suplimentare Ucrainei, pentru a permite Kievului să susțină câștigurile recente și să recupereze cât mai mult teritoriu înaintea de venirea iernii, spun ei.

Rușii par să fi dat lovitura cu dronele ucrainene – de relativ mici dimensiuni, acestea zboară la altitudine joasă și au capacitatea de a se sustrage radarelor ucrainene. Arehta explică că deși unitatea ei a reușit să le doboare cu ajutorul rachetelor antiaeriene Stinger, au putut face asta doar pe timpul zilei, pentru că SUA nu le-a livrat cu sisteme de vedere pe timp de noapte.

Trupele ucrainene au nevoie de apărare aeriană avansată

Arehta, care a făcut parte dintr-un grup de soldați ucraineni ce a călătorit recent la Washington, a spus că Ucraina are nevoie de sisteme moderne de apărare aeriană pentru cele de tip C-RAM (Counter rocket, artillery, and mortar) folosite de SUA în Afganistan, dar și de radare avansate, cu acoperire de 360 de grade.

„Trebuie să fiu pe poziție pentru a contracara elicoptere rusești într-o parte, în timp ce dronele iraniene sosesc din partea cealaltă. Este deosebit de dificil să acoperi o zonă atât de mare cu rachetele Stinger și celelalte arme care le pot nimeri”, spune Arehta.

Ea spune că unitatea ei e dotată cu drone Switchblade 300 trimise de SUA, însă acestea sunt sisteme comerciale și nu sunt suficient de puternice pentru a contracara blindate și artilerie, spre deosebire de variantele lor îmbunătățite Switchblade 600, care sunt practic niște rachete „Javelin zburătoare”.

Washingtonul a încheiat un contract de achiziție cu producătorul modelului 600, însă livrarea lor efectivă ar putea dura mai multe luni.

Forțele ucrainene luptă în prezent pe două fronturi principale: încercând să avanseze spre est, în regiunea Donabs, dinspre râul Oskil și în sud, dinspre Herson. După câștigurile semnificative obținute după străpungerea liniilor rusești în regiunea ocupată Harkov, contraofensiva ucraineană a încetinit considerabil, iar în prezent forțele ucrainene încearcă să-și croiască drum în Donbas.

În regiunea Donețk, bătălia este acum mai dificilă, deoarece forțele rusești luptă din tranșee și adăposturi construite cu ani în urmă, a declarat Ivanna Ciobaniuk, un medic care a slujit în apropiere de Harkov, și ea membră a grupului de soldați ucraineni care a mers la Washington săptămâna trecută.

Soldaților ucraineni le lipsesc echipamentele grele

În nord-est, soldații ucraineni sunt nevoiți să se descurce cu autoturisme marca Toyota și alte vehicule civile - care sunt deosebit de vulnerabile la atacurile dronelor - deoarece blindatele pe care le aveau au fost distruse, a dezvăluit Ciobaniuk.

Vechile tancuri din epoca sovietică pe care le operează Kievul au o multitudine de probleme, a spus Arehta. Soldații primesc frecvent mesaje de eroare atunci când folosesc sistemul de ochire și nu există un sistem de protecție împotriva incendiilor, ceea ce îi obligă să folosească un mic extinctor. Tancurile nu se conectează la radiourile furnizate de Occident, așa că Arehta e nevoită să comunice cu ajutorul telefonului mobil. Mai mult, „tancul sovietic nu funcționează deloc" pe timp de iarnă, a spus ea.

Kievul are nevoie de tancuri moderne, vehicule de luptă Bradley și Humvee astfel încât forțele ucrainene să aibă capacitatea să avanseze împotriva artileriei rusești grele, au spus soldații.

Acum este momentul în care avem un avânt", a declarat Daria Kaleniuk, șefa organizației non-profit ucrainene Centrul de Acțiune Anticorupție. "Continuăm să contraatacăm și să contraatacăm în vehicule Toyota, în mașini civile - este foarte incomod, mai ales dacă dronele iraniene survolează."

Deși mulți s-au arătat sceptici cu privire la calitatea soldaților convocați în luptă de Putin, Rusia va folosi lunile reci, când luptele încetinesc de obicei, pentru a-i antrena și echipa, au declarat soldații ucraineni.

„Dacă le dăm acest timp, în primăvară va fi o bătălie epică - o altă bătălie epică", a declarat Daria Zubenko, un sergent superior care fost pe front ca paramedic și lunetist.

Ucraina ar putea folosi iarna pentru a-și antrena forțele cu arme mai avansate pe care Occidentul nu le-a aprobat încă pentru Ucraina - de exemplu, tancuri de luptă moderne și avioane de vânătoare, a declarat Kaleniuk. Forțele armate ucrainene au trimis în urmă cu două săptămâni o scrisoare oficială prin care cereau avioane de luptă noi sau folosite, iar forțele sale aeriene au identificat câteva zeci de piloți care vorbesc limba engleză și sunt pregătiți să înceapă imediat antrenamentele, a spus ea.

Contrapondere la HIMARS

Scott Crino, fondator și director executiv al Red Six Solutions LLC, o firmă de consultanță strategică, a explicat că dronele Shahed-136 ar putea oferi Rusiei o „contrapondere puternică” la sisteme avansate precum lansatoarele de rachete Himars, furnizate de SUA Ucrainei, a relatat săptămâna trecută Wall Street Journal.

„Prezența dronelor Shahed-136 în războiul din Ucraina schimbă, fără îndoială, planurile operaționale ale Kievului”, a spus Crino, arătând că pot fi folosite cu mare efect, căci operează în perechi, una vizând sistemele radar, iar celălalt lovind piese de artilerie. De asemenea, Iranul dispune de sisteme anti-bruiaj care pot face dificilă contracararea din partea forțelor ucrainene. „Odată ce un vehicul Shahed se fixează pe țintă, va fi greu de oprit”, a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite