Drepturile omului în Polonia. Zonele declarate libere de ideologia LGBT, o provocare pentru UE. Oficial francez: Chestiunea este „preocupantă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marş pro-LGBT la Wroclaw FOTO EPA-EFE
Marş pro-LGBT la Wroclaw FOTO EPA-EFE

Chestiunea drepturilor persoanelor LGBT în Polonia este „preocupantă”, a apreciat luni secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clément Beaune, în cadrul unei reuniuni cu membri ai acestei comunităţi.

În Polonia, 80 de localităţi s-au declarat, începând din 2019, „libere de ideologia LGBT”.

Clément Beaune s-a deplasat luni la Varşovia şi s-a întâlnit cu membri acestei comunităţi aflate în colimatorul Partidului Lege şi Justiţie, ultraconservator, aflat la putere în Polonia. 

Oficialul francez şi-ar fi dorit să ajungă într-una din localităţile care s-au declarat libere de ideologia LGBT, ţintind în special oraşul Krasnik, din sud-estul ţării, dar nu a fost lăsat. Considerând „foarte regretabil” faptul că nu a putut să ajungă într-o localitate care nu vrea persoane LGBT, el a criticat apoi atitudinea puterii conservatoare de la Varşovia faţă de drepturile acestei comunităţi. Situaţia este „preocupantă”, a subliniat el.

Tensiunea s-a resimţit în aer, oficialul francez fiind întâmpinat cu pancarte anti-LGBT, relatează Europe1.

„Noi credem că unele practici ale acestui grup sunt distructive: sexualitatea precoce a copiilor, sexualitatea gay. Noi refuzăm ca grădiniţele să fie încurajate la pornografie. Demersul nostru nu discriminează pe nimeni. Nu ne e frică de nimeni, doar de influenţa acestor oameni”, a declarat pentru Europe1 Jan Albiniak, un ales care a participat la redactarea textului proclamat de localităţile anti-LGBT.

„Este imposibil să trăieşti normal în Polonia”, a declarat un activist LGBT din Krasnik care a fost nevoit să-şi părăsească localitatea natală din cauza tratamentului ostil cu care s-a confruntat după ce a recunoscut că este homosexual.

Retorica ultraconservatoare prinde într-o oarecare măsură la publicul polonez, constată Europe 1. „Homosexualii nu mă deranjează, dar trebuie să se afişeze mai puţin în public. Pot să trăiască cu cine vor, dar nu vreau să aibă copii”, spune Maria.

Respinşi în propria ţară, homosexualii polonezi se îndreaptă către UE cu speranţa să le susţină cauza. Dar este vorba de un subiect complex, pentru că Varşovia, la fel ca celelalte capitale, pledează pentru suveranitate în privinţa valorilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite