Dreapta condusă de Nicolas Sarkozy revine în forţă în Franţa şi câştigă alegerile regionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia de dreapta condusă de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a ieşit învingătoare în primul tur al alegerilor regionale desfăşurate duminică în Franţa, reuşind să depăşească extrema dreaptă în intenţia acesteia de a deveni prima forţă politică din ţară, cu doi ani înainte de viitoarele prezidenţiale.

Stânga la putere a rezistat mai bine decât era aşteptat, însă Partidul Socialist (PS) al preşedintelui François Hollande, care a depăşit totuşi pragul de 20%, suferă a patra înfrângere, după alegerile municipale, europene şi senatoriale din 2014.

Frontul Naţional (FN, extremă dreapta), creditat înainte de scrutin cu cel puţin 30% din intenţiile de vot de institutele de sondare a opinie publice, a obţinut în cele din urmă numai 25,35% din voturi, potrivit ultimelor numărători ale Ministerului de Interne.

El s-a clasat pe primul loc în 43 de departamente, din totalul de 98 vizate în alegeri, conform aceleiaşi surse.

Scrutinul este considerat penultimul tur de încălzire înainte de regionalele de la sfârşitul lui 2015 şi prezidenţialele din 2017.

Nicolas Sarkozy a reacţionat printre primii. Liderul UMP a constatat că « sunt reunite condiţiile pentru ca să asistăm după turul doi la o basculare masivă a departamentelor în favoarea dreptei şi a centrului ».

În momentul acesta din 102 departamente franceze, 61 sunt sub controlul stângii şi doar 41 conduse de dreapta. Liderul UMP a confirmat că nu va exista « niciun acord naţional sau local cu extrema dreapta » dar a spus că acolo unde partidul său nu va fi prezent la turul doi, « nu va da consemn de vot nici în favoarea Frontului naţional şi nici în favoarea stângii » pentru a bara eventuala victorie a extremei drepte. scrie „L’Express“.

Marine Le Pen, lidera extremei drepte, a salutat « succesul reprezentat de scorul şi mai mare decât la ultimele europene obţinut de Frontul naţional ».

Liderii socialişti au încercat să minimalizeze eşecul, « nu e o enormă înfrângere, nu e o catastrofă » se spune la sediul partidului socialist. Premierul Manuel Valls aprecia faptul că « Frontul naţional nu a devenit primul partid din Franţa şi că nu totul este déjà jucat ». Liderul guvernului nota de asemenea « scorurile onorabile ale membrilor majorităţii parlamentare ».

Turul doi de scrutin al alegerilor regionale este programat pe 29 martie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite