Donald Tusk: UE este pregătită să înceapă negocierile asupra condiţiilor tranziţiei de după Brexit. Termenul propus pentru semnarea acordului final

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Tusk FOTO EPA
Donald Tusk FOTO EPA

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat astăzi că Uniunea Europeană este pregătită să înceapă negocierile cu Regatul Unit asupra perioadei de tranziţie după ieşirea sa din Uniunea Europeană (UE), subliniind că termenele sunt scurte, relatează Reuters. Negociatorul şef al UE, Michel Barnier, vrea un acord final până în octombrie anul viitor, în condiţiile în care Brexitul este prevăzut la sfârşitul lui martie 2019.

Donald Tusk vrea însă clarificări din partea Guvernului britanic cu privire la modul în care acesta vede noile relaţii cu UE după Brexit, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Regatul Unit va trebui să respecte ansamblul legislaţiei europene pe timpul tranziţiei, a subliniat Donald Tusk.  Va trebui, de asemenea, să-şi respecte angajamentele bugetare şi supervizarea judiciară a UE.

În schimb, Regatul Unit nu va mai lua parte la procesul de decizie alături de celelate 27 de state membre care rămân în UE, a adăugat Tusk.

„Suntem pregătiţi să declanşăm preparative ale unui parteneriat strâns între Regatul Unit şi UE în domeniul comercial, dar şi în lupta împotriva terorismului şi criminalităţii internaţionale, şi în domeniul securităţii, apărării şi politicii externe“, a declarat preşedintele Consiliului European.

El a apreciat totodată că negocierile cu privire la liniile mari ale Brexitului au durat prea mult, în contextul în care, consideră el, aceasta era partea cea mai uşoară.

„Ştim cu toţii că este dificil să te desparţi, dar să te desparţi şi să construieşti o nouă relaţie este şi mai dificil“, a spus el.

Irlanda salută absenţa frontierei cu Irlanda de Nord

Acordul de principiu între Regatul Unit şi Uniunea Europeană asupra primei faze a negocierilor, care prevede menţinerea deschisă a frontierei între Irlanda de Nord şi Irlanda, este un „rezultat foarte bun“ pentru locuitorii insulei, s-a felicitat vineri ministrul irlandez de Externe, conform AFP şi news.ro.

„Acord încheiat! Irlanda susţine ca negocierile Brexitului să treacă în faza a doua, acum că am obţinut garanţii pentru toţi pe Insula Irlandei - care protejează deplin GFA (Good Friday Agreement, Acordul de pace din Vinerea Sfântă), procesul de pace, economia întregii insule şi se asigură că NU VA EXISTA FRONTIERĂ pe insula Irlandei după Brexit“, a scris pe Twitter Simon Coveney.

„Este un rezultat foarte bun pentru toată lumea de pe Insula Irlandei“, a mai scris el.

Această frontieră a dispărut după Acordul de Pace din 1998, care a pus capăt unui război civil sângeros de 30 de ani între naţionalişti şi unionişti nord-irlandezi.

Barnier vrea un acordul definitiv până în octombrie 2018

Acordul cu privire la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană trebuie să fie gata până în octombrie 2018, a declarat vineri negociatorul şef al UE însărcinat cu Brexitul Michel Barnier, transmite Reuters.

Marea Britanie şi UE au ajuns vineri la un acord de principiu asupa modalităţilor divorţului lor, care urmează să aibă loc în martie 2019, deschizând calea unor negocieri cu privire la o perioadă de tranziţie după această dată şi asupra unui viitor acord comercial care va reglementa ulterior relaţiile Regatului cu Uniunea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite