Donald Trump critică acordul de Brexit al lui Boris Johnson. Guvernul britanic se apără

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump a criticat noul acord încheiat între Marea Britanie şi Uniunea Europeană privind Brexitul, dar Guvernul britanic îl apără, argumentând că îi permite Regatului Unit să încheie acorduri comerciale bilaterale cu state din toată lumea.

Donald Trump a declarat că SUA „nu pot încheia un acord comercial cu Regatul Unit”, ca urmare a acordului de retragere din UE, negociat de premierul britanic Boris Johnson.

Însă secretarul britanic Robert Jenrick a afirmat că planul prim-ministrului este „un acord bun” care permite Regatului Unit să „încheie acorduri comerciale în toată lumea”.

În urma altor comentarii făcute de Trump, laburiştii l-au acuzat că „intervine” în alegeri.

Într-un interviu pentru LBC News, liderul de la Casa Albă a spus că ar fi Jeremy Corbyn ar fi „foarte rău”  ca prim-ministru şi că Boris Johnson este „exact tipul potrivit pentru aceste vremuri”.

 Liderul laburist Jeremy Corbyn l-a acuzat pe preşedintele american că „încearcă să se amestece” în alegerile generale britanice, pentru a-l ajuta pe „prietenul său Boris Johnson”.

Marea Britanie va merge la vot pe 12 decembrie, după o nouă amânare a datei de ieşire din Uniunea Europeană, până pe 31 ianuarie 2020.

Johnson speră că va câştiga o majoritate de locuri, în aşa fel încât Parlamentul să poată ratifica acordul negociat cu UE, în timp ce Jeremy Corbyn promite organizarea unui nou referendum dacă va ieşi câştigător.

Trump a mai spus că aliatul său, Nigel Farage, liderul Partidului Brexitului, ar trebui să facă echipă cu Boris Johnson, ca să reuşească „ceva nemaipomenit”, adăugând că cei doi ar fi „o forţă de neoprit” în scrutinul din decembrie.

În august, Trump a promis „un acord comercial foarte mare” cu Regatul Unit şi a prezis că ieşirea din UE va fi pentru Londra ca pierderea „unei greutăţi care atârnă de gleznă”.

Însă în interviul LBC, Trump a fost critic cu referire la acordul negociat de Johnson cu liderii UE.

„Vrem să facem comerţ cu Regatul Unit şi ei vor să facă comerţ cu noi. Ca să fiu sincer, acest acord, sub anumite aspecte... nu poţi face comerţ”, a spus Trump.

Drept răspuns, un purtător de cuvânt din Downing Street a spus că acordul lui Johnson cu  UE „asigură ca noi să ne luăm înapoi controlul legilor, comerţului, graniţelor şi banilor ”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite