Dmitri Medvedev l-a felicitat pe noul premier moldovean, Chiril Gaburici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiril Gaburici a preluat mandatul de premier săptămâna trecută
Chiril Gaburici a preluat mandatul de premier săptămâna trecută

Ambasada Rusiei de la Chişinău i-a înmânat noului premier Chiril Gaburici o scrisoare de felicitare din partea omologului său de la Moscova, Dmitri Medvedev.

„Mizăm pe faptul că activitatea dumneavoastră în această funcţie va contribui la dezvoltarea unui dialog constructiv moldo-rus şi la intensificarea colaborării bilaterale în diverse domenii”, i-a transmis Dmitri Medvedev lui Gaburici în mesajul livrat de ambasadorul rus în Moldova, Farid Muhametşin, potrivit unui comunicat emis de Guvernul de la Chişinău. 

La rândul său, premierul moldovean a vrut să arate importanţa dezvoltării relaţiilor moldo-ruse în toate domeniile de cooperare, se arată în document. „Acest dialog trebuie să fie construit pe bază de parteneriat, la nivel guvernamental, astfel încât să fie asigurată o cooperare eficientă în interesul cetăţenilor din cele două state”, declară Gaburici în comunicat.

Partidele politice proeuropene de la Chişinău s-au zbătut mai bine de două luni să găsească o formulă de guvern care să urmeze aceeaşi direcţie stablită de Cabinetul Leancă, după victoria fragilă de la alegerile parlamentare din noiembrie. 

Chiar şi aşa, ele au reuşit să asigure învestirea unui guvern abia săptămâna trecută, iar asta doar cu susţinerea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), condus de Vladimir Voronin. Această legătură şi dependenţă de Voronin este călcâiul lui Ahile pentru o construcţie de guvernare deloc solidă, cel mai vulnerabil punct al unui guvern de compromis, spun analiştii. 

Ca-n Rusia lui Elţîn

În cazul în care PCRM şi-ar retrage sprijinul pentru Guvernul condus de Chiril Gaburici, un personaj controversat, director până de curând al unei companii de telefonie mobilă, atunci în Republica Moldova s-ar declanşa procedura de alegeri parlamentare anticipate. 

O astfel de criză politică ar eroda şi mai puternic încrederea populaţiei în parcursul pro-european, dar şi în democraţie, notează jurnaliştii Radio Europa Liberă într-o analiză privind scena politică de peste Prut. Toate aceste simptome ale unui sistem politic disfuncţional reprezintă o veste bună pentru Moscova, care a depus eforturi constante pentru a întoarce Chişinăul din parcursul european în care s-a anjagat atunci când a semnat acordul de asociere şi liber schimb cu UE în defavoarea integrării în Uniunea Eurasiatică promovată de Vladimir Putin în spaţiul ex-sovietic. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/new-story-3" target="_blank">View the story "New Story" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite