Discursul Reginei: cum plănuia Elisabeta a II-a a Marii Britanii să anunţe izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La apogeul tensiunilor dintre Vest şi URSS, monarhul britanic a pregătit un discurs pe care urma să-l rostească în cazul izbucnirii unui război nuclear, vorbind despre „cea mai mare ameninţare din istoria Marii Britanii”. Discursul nu a fost niciodată difuzat.

Regina Elisabeta a II-a îi îndemna pe britanici să se roage şi să rămână uniţi şi fermi în faţa „nebuniei” unui război nuclear, se arată în documente din 1983, declasificate acum în Marea Britanie, transmite BBC. 

În discurs, Regina a vorbit şi despre fiul ei Andrew, care se afla pe atunci în forţele marine ale Marii Britanii. 

Aceste documente au fost date publicităţii ca parte a unui set amplu de acte, sub incidenţa legii care dictează declasificarea lor după 30 de ani de la redactare. 

Printre celelalte documente publicate joi în Marea Britanie e numără şi un raport care arată cum premierul Margaret Thatcher a refuzat numirea lui William Hague, acum ministrul britanic de Externe, în funcţia de consilier în Trezorerie. Numirea lui Hague, care avea atunci 21 de ani, ar fi fost o „glumă proastă” şi s-ar fi putut dovedi „un motiv de ruşine”, a motivat Thatcher. 

Deşi doar o simulare, discursul Reginei părea unul care să pregătească populaţia britanică pentru izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial. 

Nu am uitat niciodată tristeţea şi mândria pe care le-am simţit atunci când sora mea şi cu mine ne-am strâns în camera copiilor şi am ascultat cuvintele inspiraţionale ale tatălui meu (Regele George al VI-lea - n.r.) în acea zi fatidică din 1939 (la începutul celui de-al Doilea Război Mondia - n.r.).

„Acum, nebunia războiului se întinde încă o dată peste lume, iar curajoasa noastră ţară trebuie să se pregătească încă o dată pentru a supravieţui în ciuda dificultăţilor.”

„Nici pentru un singur moment nu mi-am imaginat că această îndatorire solemnă şi îngrozitoare va cădea într-o bună zi asupra mea”, spunea Regina. 

Dar indiferent ce terori ne aşteaptă, calităţile care ne-au ajutt să ne păstrăm libertatea în două rânduri în timpul acestui secol trist se vor dovedi încă o dată puterea noastră.

Discursul atinge şi latura personală a Reginei: „Soţul meu şi cu mine împărtăşim frica pentru fii, fiice, soţi şi fraţi, care au plecat de lângă noi pentru a-şi apăra ţara, pe care o simt familii din întregul ţinut”. 

„Iubitul meu fiu Andrew este mobilizat în acest moment alături de unitatea din care face parte şi ne rugăm neontenit pentru siguranţa sa şi pentru siguranţa tuturor bărbaţilor şi a femeilor care se află acum în serviciul  ţării, acasă sau peste hotare. ”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite