Directorul OMS Europa: Ţările trebuie să ia în considerare vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Butler a spus că doar 54% din populaţia celor 53 de state membre ale regiunii OMS Europa este vaccinată Foto: Arhivă
Butler a spus că doar 54% din populaţia celor 53 de state membre ale regiunii OMS Europa este vaccinată Foto: Arhivă

Este timpul ca ţările să poarte discuţii despre vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19, a declarat Robb Butler, director executiv pentru OMS Europa, adăugând că aceasta „este o dezbatere sănătoasă”.

„Există lecţii de istorie aici, în care astfel de decizii au venit în detrimentul încrederii, al incluziunii sociale. Deci este un subiect foarte delicat, dar credem că este timpul să avem această discuţie, dintr-o perspectivă individuală şi din cea a populaţiei”, a declarat Robb Butler într-un interviu pentru Sky News

Numărul infectărilor este din nou într-o creştere explozivă în mare parte din Europa, ceea ce a dus la noi măsuri restrictive în ţări precum Germania, Olanda şi Austria - aceasta din urmă a intrat într-un nou lockdown total. 

Butler a spus că doar 54% din populaţia celor 53 de state membre ale regiunii OMS Europa este vaccinată, „deci mai sunt atât de multe de făcut. Nu suntem încă unde ar trebui”. 

„Se pare că urmează o perioadă îngrijorătoare în viitor”, a mai spus el.

Butler a vorbit şi despre un studiu publicat săptămâna trecută în British Medical Journal (BMJ), care a sugerat că transmiterea COVID-19 a fost prevenită în proporţie de 53% prin folosirea măştii de protecţie. 

El a spus că doar 48% din populaţia de pe continent poartă masca. 

„Dacă vom vedea o creştere a folosirii măştii, atunci vom avea şi o reducere a numărului de cazuri noi şi a deceselor”, a mai spus oficialul OMS.

„Dacă am vedea că 95% dintre oameni ar purta mască, am putea estima că vor fi salvte aproximativ 160.000 de vieţi (în Europa)”, a mai afirmat el.

El a mai spus că este „alarmat” de creşterea numărului de infecţii COVID-19 în Europa, în timp ce continentul se luptă cu un nou val al virusului SARS-CoV-2. 

„Încă o jumătate de milion de decese ar putea fi înregistrate până la începutul lui 2022 dacă nu sunt luate măsuri pentru a stopa răspândirea coronavirusului. Tocmai am depăşit, din păcate, pragul de 1,5 milioane de morţi săptămâna trecută. Dacă continuăm aşa,, estimăm că încă 500.000 de decese vor fi înregistrate până în primăvara anului viitor”, a avertizat el.

„Majoritatea oamenilor din secţiile de terapie intensivă sunt nevaccinaţi”, a spus el, afirmând că un alt factor acre a dus la această situeţie este varianta Delta, mult mai transmisibilă.

 „Avem nevoie ca fiecare membru al societăţii să fie vaccinat”, a mai spus Butler.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite