Diane James, aleasă la conducerea Ukip pe fondul unor disensiuni interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diane James FOTO dianejamesmep.com
Diane James FOTO dianejamesmep.com

Diane James îi succede lui Nigel Farage la conducerea partidului eurofob şi antiimigraţie Ukip din Marea Britanie, care riscă să se destrame din cauza unor disensiuni interne.

Nigel Farage, cofondator al Ukip în 1993, şi-a anunţat, spre surpriza generală, demisia la câteva zile după votul britanicilor în favoarea ieşirii ţării lor din Uniunea Europeană pe 23 iunie, apreciind că „şi-a îndeplinit misiunea“.

Dintre cei şase candidaţi aflaţi în cursa pentru şefia Ukip, Diane James, europarlamentar şi purtătoare de cuvânt a partidului pe probleme politice interne, era cel mai bine plasată pentru a conduce partidul.

Ea a fost aleasă vineri, în cadrul congresului anual de la Bournemouth (sudul Angliei), care a avut loc într-un context tensionat.

Disensiuni în Ukip

De altfel, unii experţi avertizează că partidul eurofob riscă să se dezmembreze după demisia lui Farage.

Turbulenţele au fost generate în principal de eurodeputatul şi purtătorul de cuvânt pe probleme de imigraţie Steven Woolfe, a cărui candidatuă nu a fost acceptată pentru că a fost depusă cu 17 minute după expirarea termenului limită.

Decizia l-a nemulţumit pe Woolfe, în condiţiile în care era considerat favorit la succesiunea lui Farage.

„Dacă nu avem un candidat competent, poate ar fi mai bines să încheiem cu acest partid“, a declarat Michael McGough, un membru de rang înalt al UKIP care a demisionat, împreună cu mai mulţi colegi, după respingerea candidaturii lui Woolfe.

Steven Woolfe era susţinut de asemenea de Nigel Farage, dar şi de omul de afaceri Arron Banks, care, potrivit unor analişti, ar putea da lovitură fatală Ukip.

Potrivit „The Times“, Banks intenţionează să înfiinţeze o mişcare politică de dreapta pe baza celor mai înfocaţi susţinători ai campaniei neoficiale pro-Brexit Leave.EU.

„După votul în favoarea Brexitului, (Ukip) s-a divizat profund şi ar putea avea dificultăţi în a-şi menţine sprijinul popular“, mai ales că noul premier britanic conservator Theresa May are un program mai „social“, comentează pentru AFP Matthew Goodwin, profesor la Universitatea din Nottingham şi autor al cărţii „Ukip: În interiorul campaniei“.

În acest context, „viitorul Ukip este nesigur“, apreciază Goodwin.

Ukip a devenit cea de-a treia forţă politică din Marea Britanie după ce a fost votat de 3,8 milioane de persoane (12,6 % din voturi, dar un singur deputat) la alegerile legislative din mai 2015.

Planurile lui James

La scurt timp după alegerea sa în noua funcţie, Diane James, 56 de ani, a declarat că prioritatea sa va fi să pregătească UKIP pentru viitoarele alegeri parlamentare din Marea Britanie, prevăzute pentru 2020.

Ea a promis că va face UKIP să ceară Guvernului May să realizeze o „ieşire adevărată 100% din Uniunea Europeană“ în cadrul negocierilor consacrate Brexitului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite