Despăgubire-record în Marea Britanie pentru o femeie care a suferit complicații grave din pricina unei intervenții inutile

0
Publicat:

O femeie care a suferit complicații grave din pricina unui implant vaginal cu meșe sintetice a primit o despăgubire fără precedent de cel puțin un milion de lire sterline din partea Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, relatează The Guardian.  

Formularul de consimțământ a fost modificat după ce femeia l-a semnat. Foto: freepik (Arhivă)
Formularul de consimțământ a fost modificat după ce femeia l-a semnat. Foto: freepik (Arhivă)

Totul a început în anul 2009, la Spitalul Universitar din Coventry. Yvette Greenway-Mansfield, în vârstă de 59 de ani, a suferit un implant cu plasă, însă ulterior s-a ales cu complicații grave. În cererea de despăgubire depusă împotriva spitalului pentru neglijență medicală s-a stabilit că intervenția a fost efectuată prematur și inutil și că formularul de consimțământ a fost modificat astfel încât să includă riscuri suplimentare după ce femeia l-a semnat. 

Yvette Greenway-Mansfield a afirmat că obținerea despăgubirii a fost o „ușurare imensă”, însă a precizat că multe alte femei care au trecut prin ceea ce a trecut și ea au primit despăgubiri foarte mici sau deloc. În plus, ea a criticat eșecul guvernului de a înființa o agenție de despăgubiri financiare pentru victime. 

Nu sunt singura. Sunt mii de persoane", a spus declarat Greenway-Mansfield. „Ar trebui să existe un fond special pentru a oferi despăgubiri femeilor în cauză și un plan de îngrijire ca răspuns automat pentru persoanele afectate de meșe. Totul se rezumă la modul în care sunt percepute femeile și problemele de sănătate ale acestora. Ne-am săturat toate de asta”, a mai adăugat ea. 

„Am fost șocată” 

Confruntându-se cu un disconfort abdominal și cu o frecvență crescută a urinării, femeia a fost consultată inițial de un medic generalist, în anul 2009. Simptomele ei au fost atribuite unui prolaps uterin, iar un ginecolog i-a recomandat o histerectomie vaginală cu inserarea unei meșe sintetice. 

La început, intervenția părea să fi fost una reușită, însă în 2017, în timp ce se afla într-o călătorie de afaceri în Noua Zeelandă, a început să aibă dureri și să sângereze. 

La întoarcerea mea în Marea Britanie, mi s-a spus că plasa ar fi început să se erodeze la nivelul peretelui vaginal", a declarat Greenway-Mansfield. „Am fost șocată să aud această informație, deoarece nu știam că pot apărea astfel de complicații", a mărturisit ea. 

Durerea ei a devenit tot mai severă, însă i s-a spus că nu există o rezolvare. În luna februarie a anului 2020, meșa a fost îndepărtată la Spire Bristol Hospital, însă în prezent se confruntă cu incontinența urinară și fecală și cu dureri cronice. 

După ce a fost depusă cererea de despăgubire s-a constatat că formularul de consimțământ al lui Greenway-Mansfield a fost modificat după ce aceasta l-a semnat. În versiunea spitalului au fost incluse o cistoscopie și riscuri suplimentare, inclusiv eroziunea meșei, durerea, vezica urinară hiperactivă și tromboza venoasă profundă. Acestea nu erau incluse în varianta pe care o semnase și păstrase femeia. 

Nu-mi venea să cred ce vedeam", a dezvăluit ea. „M-am simțit complet îndreptățită. Dacă nu aș fi păstrat acele documente, aș fi putut să stau în fața instanței, să fiu supusă unei anchete, să fiu făcută mincinoasă", a spus ea. „Mi se rupe inima pentru femeile care trebuie să treacă prin asta", a mai adăugat ea. 

„Nu a avut nevoie de plasă de la bun început”

Totodată, s-a apreciat că intervenția a fost efectuată înainte de a fi luate în considerare alte opțiuni, precum fizioterapia și exercițiile Kegel. 

Neil Clayton, partener la Lime Solicitors, care a reprezentat-o pe Greenway-Mansfield, a declarat: „University Hospitals Coventry and Warwickshire NHS Trust trebuia să se asigure că a obținut consimțământul doamnei Greenway-Mansfield pentru orice procedură chirurgicală și că a informat-o cu privire la riscurile probabile care ar putea apărea ca urmare a acesteia". 

Ginecologul a trecut prematur la o intervenție înainte de a epuiza toate opțiunile. În plus, a efectuat operația greșită pentru afecțiunea greșită și a recurs la operație în mod inutil. Este deosebit de șocant faptul că doamna Greenway-Mansfield a semnat un formular de consimțământ care a fost modificat ulterior pentru a include riscuri de care nu a fost niciodată informată. 

Nicio sumă de bani nu poate compensa în totalitate durerea suferită de doamna Greenway-Mansfield și pe care va continua să o resimtă, precum și îngrijirile de care va avea nevoie pe tot parcursul vieții, care se datorează faptului că nu a avut nevoie de plasă de la bun început”, a transmis Clayton. 

Un purtător de cuvânt al University Hospitals Coventry and Warwickshire NHS Trust a declarat: „Ne-am prezentat în mod direct cele mai sincere scuze doamnei Greenway-Mansfield și recunoaștem modul în care viața ei a fost afectată de această procedură în 2009. Efectuarea procedurilor care implică utilizarea plaselor vaginale pentru tratarea incontinenței urinare de stres sau a prolapsului organelor pelvine a fost suspendată în Anglia din 2019, iar centrele specializate au fost create în 2022". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite