Descoperire neaşteptată în Belgia. Inima primului primar al unui oraş, găsită după mai bine de un secol în fântâna din centrul localităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O restaurare banală a unei fântâni din centrul oraşului belgian Verviers a dus la o descoperire neaşteptată: inima primului primar al localităţii.

Organul a fost găsit într-un vas cu alcool ascuns într-o cutie de zinc, iar acum poate fi văzut la muzeul oraşului, scrie BBC. 

Primarul Pierre David a murit în 1839, dar fântâna numită în onoarea sa a fost inaugurată de-abia în 1883. Însemnarea de pe cutia de zinc atestă că a fost plasată în fântână încă de la început: „Inima lui Pierre David a fost pusă în mod solemn în acest monument pe 25 iunie 1883”.

Maxime Degey, responsabilul cu lucrările publice din Verviers, a declarat că „ceea ce era o legendă urbană s-a transformat în realitate - cutia a fost găsită în partea superioară a fântânii, chiar lângă bustul lui Pierre David, în spatele unei pietre care a fost îndepărtată în timul renovărilor”. 

Istoria fântânei este una interesantă. După ce primarul a murit în 1839, autorităţile locale au demarat o strângere de fonduri pentru construirea unui monument în onoarea sa, iar familia şi-a dat consimţământul pentru ca un chirurg să-i extragă inima în vedere plasării acesteia în monument. Cu toate acestea, au trecut mai multe decenii până când s-au strâns suficienţi bani pentru a construi monumentul. 

Pierre David a fost primar al oraşului Verviers pentru prima dată în perioada 1800-1808, când Belgia se afla sub conducerea Franţei. În 1830, când Belgia şi-a căpătat indepedenţa de sub controlul olandez, Pierre David a fost ales din nou primar. Acesta este menţionat şi astăzi pentru una dintre reuşitele sale inovative pentru începutul secolului al 19-lea - înfiinţarea unui serviciu de pompieri.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite