De ce Rusia nu și-a putut exploata capacitatea aeriană în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele aeriene ale Rusiei nu au avut capacitatea să exploateze superioritatea aeriană pentru a oferi sprijin forțelor terestre, a constatat un raport al institutului britanic de cercetare RUSI (Institutul Regal al Serviciilor Unite).

Rusia nu și-a folosit cele mai avansate avioane de luptă în Ucraina FOTO ARHIVĂ
Rusia nu și-a folosit cele mai avansate avioane de luptă în Ucraina FOTO ARHIVĂ

Piloții ruși au întâmpinat dificultăți în susținerea efectivelor de la sol în principal din cauza slabei pregătiri și a echipamentelor învechite,

Analiștii de la RUSI au identificat punctele forte și punctele slabe ale forțelor aeriene rusești pe baza interviurilor cu servicii de informații, experți militari și comandanți ai forțelor aeriene ucrainene.

„Forțele aerospațiale ale Rusiei (VKS) au început invazia cu un arsenal de aproximativ 400 de avioane de luptă multirol moderne și bombardiere precum Su-35S, Su-30SM și Su-34, alături de circa 300 de  modele mai vechi modernizate precum Mig-31BM, Su-25SM(3) și Mig-29SMT.

În consecință, majoritatea analiștilor externi au presupus pur și simplu că aceste flote impresionante din punct de vedere tehnic vor fi utilizate în operațiunile aeriene pentru a valorifica forțele combinate și a compensa punctele slabe ale fiecărui tip împotriva Ucrainei. Această presupunere a fost menținută în ciuda faptului că VKS nu a demonstrat niciodată cu adevărat o astfel de capacitate în practică”, scriu analiștii RUSI.

Printre cele mai mari eșecuri pe care le-a avut Rusia de când a lansat invazia, în februarie anul trecut, se numără faptul că piloții au fost incapabili să „ofere sprijin aerian în mod  dinamic unităților rusești aflate pe câmpul de luptă”, se arată în raport.

Foarte puțini piloți de aeronave cu aripă fixă au beneficiat de pregătire consistentă sau expunere pentru a oferi sprijin aerian apropiat la altitudine foarte joasă într-un spațiu aerian contestat, deoarece aceste zboruri nu au fost parte din pregătirea lor de bază înainte de invazie”, se arată în raport.

În plus, unele avioane rusești au „deficiențe cunoscute” la mai mulți senzori și arme, ceea ce îi împiedică să își atingă eficient țintele, a precizat RUSI. Printre acestea se numără sistemele de țintire și munițiile ghidate de precizie.

„Rusia nu a investit masiv în genul de senzori, arme și pregătire a piloților pe care forțele aeriene occidentale le-au considerat ceva normal după decenii de campanii de contrainsurgență în care puterea aeriană a furnizat majoritatea puterii de foc a forțelor desfășurate”, se în raport.

Rolul sistemelor antiaeriene portabile

Pe de altă parte, sistemele de apărare sol-aer ale Ucrainei au avut un rol important în incapacitatea Rusiei de a-și folosi forța aeriană.

Până în octombrie 2022, Ucraina și-a apărat în mare măsură spațiul aerian cu propriile sisteme antiaeriene. În prezent, se bazează în principal pe armele furnizate de Occident, inclusiv rachetele Stinger furnizate de SUA, se arată în raport.

Partenerii occidentali au furnizat mii de sisteme portabile de apărare antiaeriană cu focuri (MANPADS), cum ar fi Stinger, în special în primele luni ale invaziei.

Acestea s-au dovedit a fi o amenințare importantă pentru avioanele și elicopterele rusești la altitudini joase, alături de sistemele ucrainene Igla și Strela. Dar sistemele de rachete sol-aer precum SA-11, SA-8 și S-300 au fost cele care au obligat aeronavele rusești să zboare la joasă înălțime...

De la sfârșitul lunii octombrie, sistemul aerian IRIS-T SLM, tunurile antiaeriene autopropulsate Gepard (SPAAG) donate de Germania, și bateriile NASAMS donate de Statele Unite au fost introduse și au devenit din ce în ce mai importante pentru apărarea împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor”, scriu analiștii RUSI.

În pofida insuccesului său, Rusia dispune de multe avioane de luptă, ceea ce ar putea exercita o presiune suplimentară asupra apărării aeriene a Ucrainei, a avertizat secretarul apărării Lloyd J. Austin la începutul acestui an.

„Știm că Rusia are un număr substanțial de avioane în stocurile sale și are încă multe capacități. Trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a oferi Ucrainei cât mai multe capacități de apărare aeriană”, spunea Austin.

Kievul a primit recent avioane de luptă sovietice de la țările care sprijină Ucraina și face eforturi pentru a convinge SUA  să-i furnizeze avioane de luptă moderne pentru a dispune de mijloace de luptă ofensive. Totodată, a primit sistemul de apărare antiaeriană Patriot.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite