De ce a venit Putin în Franţa? Explicaţiile unui fost traducător al lui Brejnev

0
0
Vladimir Putin, primit de Emmanuel Macron la Palatul Versailles FOTO EPA
Vladimir Putin, primit de Emmanuel Macron la Palatul Versailles FOTO EPA

Un fost traducător al lui Brejnev explică semnificaţiile vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin la Versailles şi semnalează că francezii sunt rusofili.

Vladimir Putin a venit în Franţa cu intenţia de a pune capăt celor cinci ani dezastruoşi de relaţii ruso-franceze din perioada preşedinţiei François Hollande şi de a deschide un nou capitol cu Emmanuel Macron, este de părere fostul traducător al lui Brejnev şi diplomat sovietic Vladimir Fedorovski, citat de „Le Point“.

În opinia lui Fedorovski, degradarea relaţiilor ruso-franceze a început cu decizia Franţei de a nu livra Rusiei navele de război Mistral - justificată, de fapt, de Hollande de agresiunile militare întreprinse de Moscova în Ucraina - şi a culminat cu amânarea vizitei lui Putin în Franţa.

Dacă Putin nu s-a mai deplasat în octombrie anul trecut la Paris pentru inaugurarea Centrului spiritual şi cultural ortodox rus, liderul de la Kremlin a venit luni la Versailles pentru a marca 300 de ani de relaţii ruso-franceze.

Presa franceză a văzut în această vizită drept un prilej de stabilire a tonului în relaţiile ruso-franceze după instalarea la Élysée a lui Macron.

Opinia publică franceză este cea mai rusofilă din Europa şi cea mai dispusă pentru reînnoirea relaţiilor cu Rusia lui Putin, apreciază, însă, Vladimir Fedorovski, care trăieşte de decenii bune în Franţa.

De altfel, la ultimul scrutin prezidenţial francez, trei dintre cei patru favoriţi, şi anume Marine Le Pen (extremistă de dreapta), François Fillon (conservator) şi Jean-Luc Mélenchon (radical de stânga), au pledat pentru renunţarea la politica de sancţiuni adoptată în privinţa Rusiei şi nimeni nu i-a atacat virulent pentru acest îndemn.

Pe de altă parte, fostul diplomat sovietic spune că Putin îl vede pe Macron ca pe un continuator al lui De Gaulle şi Mitterand, doi foşti preşedinţi francezi foarte activi în Est.

„El crede că Macron va readuce realpolitik-ul, că istoria şi geografia vor reveni în joc“, conchide Federovski.Autorul rus Vladimir Fedorovski FOTO Selders/Sipa via Paris Match

Autorul rus Vladimir Fedorovski FOTO Selders/Sipa via Paris Match

Vladimir Fedorovski a servit ca diplomat pentru Uniunea Sovietică în Mauritania şi la Paris şi a fost traducător de arabă pentru Leonid Brejnev. Apropiat de Aleksandr Iakovlev, un ideolog al politicii perestroika, el s-a îndepărtat în ultimele zile ale Uniunii Sovietice de linia dură a PCUS, s-a retras din cercul puterii de la Moscova şi s-a instalat în Franţa. S-a reprofilat în autor de cărţi despre istoria Rusiei şi a Uniunii Sovietice. În ultima sa carte, „Poutine de A à Z“ („Putin de la A la Z“, Fedorovski face un portret politic, cultural şi psihologic al preşedintelui rus.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite