De ce a instalat Kremlinul sisteme antiaeriene pe acoperișul clădirilor din Moscova, potrivit analiștilor ISW

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scopul probabil al instalării sistemelor de apărare antiaeriană pe acoperișul unor clădiri publice din Moscova este amplificarea sentimentelor antiucrainene în contextul unui război care ar putea fi de lungă durată, au apreciat analiștii de la Institutul pentru Studii de Război (ISW), citați de Ukrainska Pravda.

Fotografii cu sisteme de apărare antiaeriană Panțir-S1 au apărut pe rețelele sociale
Fotografii cu sisteme de apărare antiaeriană Panțir-S1 au apărut pe rețelele sociale

Imagini cu oficiali ruși instalând pe acoperișul Ministerului rus de Externe și al altor clădiri administrative din Moscova sisteme de apărare antieriană şi antirachetă Panţîr-S1 au început să circule vineri pe rețelele sociale.

Analiștii de la Institutul pentru Studii de Război (ISW) cred că Kremlinul mobilizează eforturi de a prezenta invazia în Ucraina drept o amenințare existențială, pregătind astfel terenul în spațiul informațional intern pentru un război de lungă durată.

„Kremlinul a desfășurat probabil sistemele de apărare antiaeriană la Moscova pentru a genera imagini incendiare care să prezinte războiul ca fiind o amenințare sporită pentru publicul rus. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Kremlinul să creadă realmente că Ucraina ar viza Moscova și probabil că s-a angajat în acest joc ostentativ pentru a sprijini intensificarea operațiunilor în vederea pregătirii spațiului informațional intern rusesc pentru un război prelungit în Ucraina și alte sacrificii.

Totodată, această demonstrație face, probabil, parte  din operațiunea informațională de contextualizare a războiului din Ucraina în termenii mitologiei Marelui Război Patriotic, care este probabil menită să crească sprijinul rusesc pentru efortul de război și mobilizarea ulterioară prin înfățișarea absurdă a Ucrainei ca amenințând Moscova și restul teritoriului rusesc într-un mod asemănător cu cel în care a făcut-o Germania nazistă în timpul invaziei sale în Uniunea Sovietică", au apreciat analiștii de la ISW.

 Bloggerii pro-Kremlin au scris că apariția sistemelor de rachete la Moscova arată că conducerea militară rusă a început să fie preocupată de atacurile asupra propriilor orașe. „Înseamnă că [conducerea] înțelege perfect toate riscurile și înțelege că loviturile împotriva Moscovei și a regiunilor sunt doar o chestiune de timp”, a scris Alexander Kots, un jurnalist rus proeminent care susține războiul rus din Ucraina. „Este bine să începeți să faceți planuri dinainte, nu după primele lovituri.”  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite