De ce a cedat Zelenski în privința demiterii generalului Zalujnîi

0
Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să îl destituie pe comandantul șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, dar acesta a refuzat să îşi părăsească postul şi nu s-au găsit doritori să îi ia locul, relatează agenția de presă DPA, citată de Agerpres.

Generalul Valerii Zalujnîi FOTO Shutterstock
Generalul Valerii Zalujnîi FOTO Shutterstock

Cotidianul britanic The Times a scris marţi, citând ca surse ofiţeri cu funcţii importante, că Zelenski îl convocase luni pe general la o întrevedere personală, în cadrul căreia Zalujnîi le-a spus consilierilor prezidenţiali că evaluarea lor privind situaţia militară este mai pozitivă decât realitatea.

Ca urmare, generalului i s-a cerut demisia, iar când acesta a refuzat, preşedintele a afirmat că va semna un decret de demitere. Cum mai mulţi succesori posibili au refuzat oferta de a prelua comanda supremă, Zelenski a fost obligat să facă pasul înapoi.

Publicaţia citată adaugă că şeful statului ucrainean a fost forţat să revină asupra deciziei şi în urma unor presiuni din Statele Unite, Regatul Unit şi ale unor oficiali militari superiori.

Şi ziarul The Guardian a relatat despre tentativa de demitere, bazându-se pe surse parlamentare din opoziţie.

Ministerul ucrainean al Apărării a dezminţit informaţiile din presă încă de luni.

DPA observă că relaţiile dintre Zelenski şi Zalujnîi sunt considerate tensionate de câteva săptămâni, în contextul eşecului contraofensivei ucrainene împotriva ruşilor.

Generalul în vârstă de 50 de ani a fost numit comandant al armatei cu câteva luni înainte de începutul războiului. Sub comanda sa, forţele ucrainene au rezistat invaziei ruse şi chiar au recucerit unele teritorii ocupate. Este popular atât printre soldaţi, cât şi în rândul ucrainenilor în general şi a dezminţit zvonurile că ar avea ambiţii politice, transmite DPA.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite