Planul îndrăzneț al comandantului-șef al armatei ucrainene pentru o contraofensivă care ar fi putut schimba cursul războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comandantul-șef al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi avea un plan mult mai îndrăzneț pentru contraofensivă, care trebuia să aibă loc cu un an înainte de cea eșuată din vara lui 2023, dar SUA au considerat că este prea riscant, dezvăluie reporterul WSJ Yaroslav Trofimov, într-o nouă carte.

Valeri Zalujnîi foto X jpg

Pus în aplicare atunci, cu mult mai devreme, planul ar fi avut potențialul să modeleze războiul, fie în bine, fie în rău, dar nu a fost să fie, a scris Trofimov în volumul „Our Enemies Will Vanish”.

În discuțiile cu partenerii vestici privind lansarea unei contraofensive în 2022, Zalujnîi și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au militat deopotrivă pentru străpungeri în regiunea Zaporojie către Marea Azov. Cu toate că pe atunci nu existau fortificațiile și câmpurile dense de mine rusești, abordarea tot ar fi fost o provocare formidabilă și practic un pariu, întrucât ar fi presupus o incursiune în adâncime și capacitatea de a respinge contraatacuri periculoase pe flancuri. Pe de altă parte, ar fi fost o exploatare a avântului ucrainenilor după ce au provocat pierderi însemnate rușilor și au „privat Moscova de cel mai mare trofeu al războiului”, și anume Kievul.

Cerința Ucrainei în privința armelor era modestă: potrivit estimărilor lui Zalujnîi,  90 de obuziere suplimentare și muniție de artilerie din plin. Este imposibil de apreciat dacă nu cumva Ucraina nu ar fi avut nevoie de mult mai mult - de pildă, transportoare de personal blindate sau chiar tancuri- cert este că a existat posibilitatea ca, în condițiile unei forțe de luptă îndeajuns de mari, să aibă o reușită similară contraofensivei de la Harkov, în septembrie 2022, când trupele ruse s-au prăbușit și au pierdut mii de kilometri pătrați de teritoriu.

Zaporojie părea numai bună pentru un asalt major, spre deosebire de Herson prin care trecea cel mai lung râu al Ucrainei, și totuși pentru SUA acesta din urmă a fost o opțiune mai sigură.

Cum Ucraina nu demonstrase până atunci o capacitate ofensivă substanțială, oficialii americani erau reticenți, fiind îngrijorați, de pildă, că o înaintare din Berdiansk spre Melitopol și apoi către Marea Azov ar fi creat breșe în apărare; în plus, nu exista nicio siguranță că Ucraina ar fi putut coordona brigăzi pentru o ofensivă eficientă.

Din perspectiva SUA, scrie Trofimov, „eșecul era probabil, iar consecințele sale potențial catastrofale”. O astfel de acțiune comporta riscul unor pierderi strategice care ar fi putut însemna preluarea de către Rusia a restului regiunii Zaporojie și, ulterior, a Dnipro.

SUA au ales să nu sprijine acest obiectiv, insistând ca Ucraina să-și axeze contraofensiva sudică pe o țintă cu miză mai mică, dar mai sigură, și anume pe orașul Herson - cucerit de ruși în primele zile ale invaziei, era o importantă rută de aprovizionare pentru ei.

Un oficial de rang înalt al Pentagonului i-a spus lui Trofimov că SUA au făcut această propunere întrucât ucrainenii nu aveau nici personal instruit, nici echipamentul necesar pentru a porni spre sud, și că încumetându-se la mai mult decât puteau duce puteau fi zdrobiți.

Zalujnîi nu a fost deloc de acord cu această evaluare, au spus consilierii lui citați de reporterul WSJ, argumentând că, dimpotrivă, Ucraina „trebuie să atace unde trebuie, nu unde poate”.

În noiembrie 2022, Pentagonul califica eliberarea orașului Herson, care a urmat unei ofensive surprinzătoare și de amploare în regiunea  nord-estică Harkov, drept o „realizare semnificativă și o dovadă a curajului, determinării și tenacității” Ucrainei. A fost, la vremea respectivă, o victorie impresionantă și un semnal că reușitele în fața agresiunii rusești nu au fost întâmplătoare.

Dar, după cum scrie Trofimov, Zalujnîii a dorit o contraofensivă cu risc ridicat și recompensă mare în 2022. Nu s-a concretizat însă și este imposibil de știut cu siguranță cum ar fi putut să se desfășoare și care ar fi fost rezultatul. În cele din urmă, Ucraina a lansat asaltul în regiunea Zaporojie, în toamna lui 2023. S-a izbit însă de un adevărat zid al liniilor defensive ruse.

Ucraina a reușit să spargă formidabila Linie Surovikin, o rețea complicată de fortificații în Zaporojie. Planul părea să fie acela de a sparge prima linie și apoi a lărgi breșa pentru a permite blindatelor occidentale să pătrundă în teritoriul ocupat, dar nu a funcționat.

„Sunt de acord cu criticile generale potrivit cărora, de-a lungul acestui război, Washingtonul a fost mult prea conservator atunci când a fost vorba de a le permite ucrainenilor să aibă succes pe câmpul de luptă", a declarat pentru Business Insider George Barros, expert în conflicte la Institutul pentru Studierea Războiului.

„Această nesincronizare a Washingtonului a închis unele ferestre de oportunitate pe care forțele ucrainene le-ar fi putut exploata dacă ajutorul occidental ar fi ajuns la timp”, a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite