David Cameron: După ieşirea din UE, Marea Britanie nu va întoarce spatele apărării şi securităţii Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul demisionar al Marii Britanii, David Cameron, a dat asigurări vineri, în marja summitului NATO de la Varşovia, că ţara sa va rămâne implicată în asigurarea apărării şi securităţii continentului european, chiar şi după ieşirea din blocul comunitar, relatează Reuters.

„Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, dar acest lucru nu înseamnă că ne întoarcem spatele Europei. Nu ne întoarcem spatele apărării şi securităţii Europei“, a declarat Cameron la Varşovia.

Acesta este ultimul summit al blocului militar occidental la care participă David Cameron în calitate de prim-ministru, după ce şi-a anunţat demisia ca urmare a victoriei taberei pro-Brexit în cadrul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la UE. 

Marea Britanie rămâne cel mai mare partener internaţional în cadrul programului Lockheed Martin Corp pentru avioane de luptă F-35, aproape 15% din fiecare avion fiind produs în Marea Britanie, a precizat la rândul său ministrul de stat britanic pentru Achiziţii de Apărare, Philip Dunne, la Royal International Air Tattoo, cel mai mare show militar aviatic din lume. „Nu vedem niciun motiv pentru care aceasta să nu continue în viitor“, a continuat el, subliniind că Marea Britanie „nu se retrage în carapace“.

Discuţii cu privire la consecinţele ieşirii Marii Britanii din UE au avut deja loc în cadrul unor întâlniri bilaterale din marja summitului NATO de la Varşovia. În acest context, preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat încrederea că UE şi Marea Britanie vor coopera într-un mod pragmatic, pentru că „toată lumea are interesul să reducă pertubările“, notează agenţia de presă Reuters, citată de news.ro.

„SUA vor rămâne un promotor hotărât al integrării UE şi vor depune eforturi pentru a se asigura că tranziţia către separarea Marii Britanii de UE va fi ordonată şi blândă“, a declarat Obama la finalul unei întâlniri cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Ministrul britanic al Apărării Michael Fallon, care participă la summitul NATO de la Varşovia, a aprobat un pachet de sprijin pentru „aliaţi din estul Europei în contextul în care aceştia se confruntă cu ameninţări, precum o agresiune din partea Rusiei“.

În Estonia, trupe britanice vor „oferi asigurare“ şi vor fi pregătite să „reacţioneze imediat la orice criză sau incident“, în contextul în care Marea Britanie conduce forţa de reacţie rapidă „vârf de lance“ a NATO, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite