Cum ar putea ajuta sistemul de apărare antirachetă Patriot Ucraina. Aceste noi arme alarmează Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele săptămâni s-au întețit zvonurile că Ucraina va primi de la SUA sisteme avansate antirachete Patriot pentru a încerca să se apere mai bine contra atacurilor rusești, se arată într-o analiză BBC. Aceste noi sisteme de apărare antiaeriană sunt de natură să alarmeze Rusia și să confere un grad mai mare de confort Ucrainei.

SUA nu au confirmat informația că vor furniza sistemul Patriot Ucrainei FOTO Shutterstock
SUA nu au confirmat informația că vor furniza sistemul Patriot Ucrainei FOTO Shutterstock

De la începutul războiului, țările occidentale au trimis numeroase tipuri de sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina - de la rachete mobile Stinger, ce pot fi lansate de pe umăr, la rachete avansate sol-aer cu detecție termică. Fiecare dintre acestea oferă un nivel cuprinzător de protecție împotriva amenințărilor venite din aer.

Sistemul Patriot este următorul pas ce vine în continuarea acestei serii, dar unul care stârnește furie la Moscova. Cu toate că nu sunt o armă-minune, sunt sisteme deosebit de performante și eficiente. Sunt și foarte scumpe - o baterie costă în jurul a trei milioane de dolari -de trei ori cât o rachetă din cadrul NASAMS (Sistemul Național Avansat de Rachete Sol-Aer).

Rachetele Patriot au fost folosite împotriva rachetelor irakiene Scud în primul război din Golf și de atunci au fost îmbunătățite continuu de producătorul Raytheon Technologies.

Bateriile lor sunt formate dintr-un centru de comandă, o stație-radar pentru a detecta amenințările în curs și lansatoare.

Raza lor variază între 40 și 160 km, în funcție de tipul de rachete cu care sunt încărcate. Ele sunt considerate sisteme de apărare punctuale, fiind concepute pentru protejarea anumitor ținte specifice din orașe sau elemente de infrastructură, cu alte cuvinte obiective valoroase.

Dar cum SUA sau trupele NATO nu pot fi trimise în Ucraina pentru a opera aceste sisteme, cum a fost de altfel cazul în privința și altor arme occidentale furnizate Ucrainei, militarii ucraineni vor avea nevoie de instruire. Antrenamentele au loc de regulă peste hotare. Dacă sistemul Patriot urmează să fie trimis în Ucraina, e posibil ca acestea să fie deja demarate.

SUA nu a făcut încă niciun anunț oficial în acest sens. Washingtonul nu a dorit să confirme în această săptămână informația, dar nici nu a negat-o.

Nu am nimic de anunțat azi în privința unor noi pachete de asistență de securitate. Ca întotdeauna, continuăm să fim angajați față de furnizarea în Ucraina a acelei capabilități esențiale de care are nevoie pentru a își apăra națiunea”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryan.

De partea cealaltă, Moscova a calificat joi planurile de a trimite sistemul Patriot în Ucraina un act de provocare și a denunțat o sporire a implicării militare americane în război. Astfel Rusia a sugerat că aceste rachete vor deveni ceea ce a numit „ținte legitime” pentru atacuri.

Este dificil de estimat cu precizie ce impact ar putea sistemele Patriot, dar cu siguranță vor adăuga un strat suplimentar de protecție, notează BBC. Cu toate acestea, fiind sisteme voluminoase și scumpe probabil nu vor putea fi trimise decât un număr mic de unități. În orice caz, este limpede că sistemele sol-aer rusești învechite ale Ucrainei sunt înlocuite treptat cu sisteme occidentale mai moderne. Or, perspectiva e de natură să ofere mai multă liniște și confort Kievului și, dimpotrivă, să creeze alarmă la Moscova.

Dificultăți logistice

Experții avertizează că bateria Patriot, deși un sistem robust de apărare, care și-a dovedit eficiența, e posibil să nu fie un factor decisiv pe câmpul de luptă din Ucraina, relatează Al Jazeera.

O baterie Patriot poate avea nevoie de până la 90 de soldați pentru operare și întreținere, iar timp de luni de zile SUA au fost reticente în a furniza acest sistem complex, un motiv fiind și riscul de escaladare a conflictului din cauza reacției Rusiei.

Potrivit oficialilor, pledoariile în sprijinul unor nevoi urgente ale liderilor ucraineni și distrugerea devastatoare a infrastructurii civile a țării, inclusiv pierderea energiei electrice și a încălzirii pe măsură ce iarna se prelungește, au depășit în cele din urmă rezervele SUA, a relatat AP.

Un obstacol cheie va fi formarea pentru că ucrainenii vor trebui instruiți cu privire la modul de utilizare și întreținere a sistemului. Soldații repartizați în batalioanele Patriot beneficiază de o pregătire amănunțită pentru a fi capabili să localizeze eficient o țintă, să o fixeze cu ajutorul radarului și să tragă.

SUA au mai instruit trupele ucrainene cu privire la alte sisteme de arme complexe, inclusiv sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) și de multe ori au reușit să scurteze perioada pentru ca armele să fie utilizate câmpul de luptă în câteva săptămâni. Oficialii au refuzat să ofere detalii cu privire la cât timp va dura antrenamentul Patriot și unde anume se va face acesta.

Capacitățile sistemului Patriot

Ucraina se confruntă cu o serie de amenințări rusești, iar dacă Patriot este eficient împotriva unora, nu este util împotriva altora.

Un fost oficial militar de rang înalt familiarizat cu sistemul Patriot a explicat că acesta va fi eficient împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune și că în plus reprezintă un mesaj puternic de susținere din partea SUA, dar că o astfel de baterie nu va schimba cursul războiului.

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului deoarece acordul cu Ucraina nu a fost încă făcut public, a precizat că o baterie Patriot are o rază lungă de tragere, dar poate acoperi doar o zonă limitată. De pildă, Patriot poate proteja eficient o bază militară, dar nu ar putea furniza protecție deplină a unui oraș mare precum Kievul, ci eventual doar a unei porțiuni din el.

Sistemele Patriot sunt de regulă desfășurate sub forma unui batalion, care include patru baterii. Acesta nu va fi cazul Ucrainei, care, potrivit oficialilor, va primi o singură baterie.

Patriot are un radar mai puternic, care poate discrimina mai bine între țintel decât sistemul S-300 de fabricație sovietică folosit de ucraineni, dar are și unele limitări, au fost de acord doi experți, și anume Tom Karako, director al proiectului de apărare antirachetă de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, respectiv Mark Cancian, colonel în rezervă al Pușcașilor Marini în și consilier senior la CSIS.

Totuși, capacitatea Patriot de a ținti unele rachete balistice și avioane ar putea proteja Kievul în cazul în care președintele rus Vladimir Putin și-ar duce la îndeplinire amenințarea de a desfășura un dispozitiv nuclear tactic. Dar acest lucru ar depinde de modul în care arma ar fi livrată, a spus Karako. Dacă ar fi vorba de o bombă gravitațională lansată de un avion de război, sistemul ar putea ținti aeronava; dacă ar fi vorba de o rachetă balistică de croazieră sau cu rază scurtă până la medie de acțiune, ar putea, de asemenea, să intercepteze eventual racheta, a spus Karako.

SUA ar putea face anunțul în curând

E de așteptat ca următorul pachet de asistență în materie de securitate pentru Ucraina să cuprindă sisteme suplimentare de apărare aeriană, a declarat vineri presei purtătorul de cuvânt al securității naționale a SUA potrivit BBC.

"Așa cum ați văzut în pachetele anterioare, cred că vă puteți aștepta să vedeți capacități suplimentare de apărare aeriană și în acesta", a anunțat John Kirby.

La începutul acestei săptămâni, au apărut relatări că SUA finalizează planurile de a oferi Ucrainei sistemul de apărare antirachetă Patriot. Este posibil ca președintele american Joe Biden să facă anunțul săptămâna aceasta, potrivit declarațiilor unor oficiali americani care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite