Cum afectează minele care plutesc în derivă în Marea Neagră preţul petrolului şi al alimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Forţele Navale Române
FOTO Forţele Navale Române

Teama de bombardamente, dar şi existenţa unor mine au făcut ca tot mai puţine nave de transport să circule în Marea Neagră.

În plus, au crescut foarte mult şi costurile pentru asigurarea navelor. Preţul asigurărilor pentru transportul maritim din Marea Neagră nu mai poate fi controlat. Au existat cazuri în care preţul asigurărilor era mai mare decât preţul transportului.

Această situaţie duce la micşorarea numărului de nave de marfă în Marea Neagră, o asemenea evoluţie fiind suficientă atât pentru a împinge în sus preţul alimentelor, cât şi pe cel al petrolului. În plus, prezenţa minelor ar putea implica şi un element de presiune politico-militară, este de părere ministrul turc al Apărării.

Acesta afirmă că „Avem bănuieli că minele ar fi putut fi plasate în mod intenţionat. Poate că aceste mine au fost plasate pentru ca navele detectoare de mine maritime aparţinând NATO să intre în Marea Neagră. Pentru a exercita presiuni asupra Turciei” în ceea ce priveşte prevederile Convenţiei de la Montreux referitoare la accesul navelor de război prin strâmtorile turceşti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite