Cum a doborât un soldat ucrainean o rachetă de croazieră cu o mitralieră

0
Publicat:

Un soldat ucrainean a doborât cu succes o rachetă de croazieră rusă folosind doar o mitralieră, conform afirmațiilor forțelor armate ucrainene.

Un soldat ucrainean a doborât o rachetă rusească cu mitraliera FOTO Captură via X
Un soldat ucrainean a doborât o rachetă rusească cu mitraliera FOTO Captură via X

Isprava a avut loc deasupra regiunii Kiev în timpul unui bombardament aerian masiv rusesc în noaptea de 12 iunie, a anunțat joi, 20 iunie, Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina 

Business Insider nu a putut verifica independent afirmația.

Când a venit alerta de bombardament, „ne-au spus prin radio că ținta noastră este aproape”, a spus soldatul, identificat ca Serhii, conform Ukrainska Pravda .

Câteva secunde mai târziu, am văzut o rachetă inamică îndreptându-se spre Vasilkiv”, a continuat el, referindu-se la un oraș mic la aproximativ 16 kilometri de Kiev.

Serhii a spus că nu a ezitat să deschidă focul, adăugând: „După ce am tras cu mitralieră, am văzut că racheta începea să se îndepărteze de curs și să coboare”.

În viața civilă, Serhii a lucrat ca medic, iar acum este în serviciu de luptă într-o echipă mobilă de pompieri AA.

„Acum, când povestește detaliile acelei dimineți, Serhii este un pic jenat, spunând că nu a făcut nimic special. Dar noi știm că oameni ca Serhii sunt cei care îi protejează pe ucraineni de rachetele și dronele inamice, aducând victoria noastră mai aproape", precizează comandamentul Forțelor Aeriene.

Tipul de armă care a distrus racheta de croazieră nu a fost dezvăluit, dar armamentul standard al echipelor mobile și găurile caracteristice din resturile rachtei indică faptul că ar fi putut fi folosită RPK (mitraliera portabilă Kalașnikov).

Mai există deja un caz confirmat de doborâre a unei rachete de croazieră ruse cu o mitralieră.

La 21 martie, s-a raportat că, în timpul atacului nocturn cu rachete, echipa mobilă antiaeriană (AA) a forțelor terestre a distrus o rachetă de croazieră inamică cu foc de mitralieră Browning M2.

Abilitățile echipelor mobile de foc AA sunt perfecționate prin antrenament constant. Ucraina utilizează o copie a dronelor Shahed ("Geran-2") pentru instruirea unităților de apărare aeriană.

Experții care examinează afirmații similare din trecut – cum ar fi un raport din ianuarie despre o rachetă de croazieră rusă doborâtă de un tun antiaerian din era sovietică – au precizat pentru Business Insider că astfel de fapte sunt extrem de dificile.

O relatare oficială ucraineană a bombardamentului din noaptea de 12 iunie a precizat că Rusia a lansat o salvă de șase rachete – inclusiv cel puțin patru rachete de croazieră – și 24 de drone Shahed,iar toate rachetele, cu excepția uneia, au fost doborâte.

Unități de apărare aeriană au fost desfășurate în mai multe regiuni ucrainene, inclusiv la Kiev, au spus oficialii.

Reaprovizionate Ucrainei cu rachete antiaeriene furnizate de SUA au fost esențiale în respingerea atacului, a informat The New York Times.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite