Rusia a lansat peste 8.000 de rachete și 4.600 de drone de la începutul războiului. Anul acesta Moscova a schimbat tactica de atac

0
Publicat:

Rusia a lansat peste 8.000 de rachete și 4.600 de drone de la începutul războiului. Forțele armate ale Ucrainei au doborât peste 2.000 de rachete de croazieră și rachete balistice rusești de la începutul invaziei la scară largă, a informat Ministerul ucrainean al Apărării pe 25 martie.

Ucraina prezintă dovezi că Rusia a folosit o rachetă nord coreeană în atacul de la Harkov  Foto Captură video X (Twitter) NOELreports jpg

Alte două rachete balistice, lansate din Crimeea ocupată, au fost doborâte deasupra Kievului pe 25 martie în urma unor explozii multiple, potrivit Forțelor antieriene. Resturile rachtelor au căzut în cartierele Solomianski și Pecersk, distrugând o clădire cu trei etaje.

Moscova a lansat peste 8.000 de rachete și peste 4.600 de drone împotriva Ucrainei începând cu 22 februarie când a avut loc invazia la scară largă, a declarat Iurii Ihnat, fost purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene.

"Acesta este rezultatul muncii titanice a apărătorilor aerieni ucraineni. Mii de vieți au fost salvate de sistemele moderne de apărare aeriană furnizate de partenerii noștri", a scris ministerul pe rețeaua de socializare X, raportând despre țintele distruse.

Pe parcursul săptămânii trecute, Moscova a lansat mai multe atacuri la scară largă asupra orașelor Ucrainei, inclusiv asupra infrastructurii energetice . Aproximativ 190 de rachete, 140 de drone de tip Shahed și 700 de bombe aeriene au fost folosite, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 24 martie. Autoritățile locale au raportat mai mulți civili răniți și uciși.

Oficialii ucraineni au cerut aliaților occidentali să ofere Kievului mai multe arme, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană și rachete, pentru a proteja orașele ucrainene de atacurile regulate ale rușilor.

Kremlinul revine la bombardarea rețelei electrice

Planificatorii ruși au reluat o campanie de bombardare a rețelei electrice a Ucrainei pentru a distruge moralul civililor, dar, până acum, lucrurile nu au mers așa cum se așteptau.

Pe 21 martie, Moscova a reluat raidurile în masă nocturne în spațiul aerian ucrainean, vizând piese critice ale infrastructurii de generare și livrare a energiei a Ucrainei și sperând să-i copleșească apărarea antiaeriană prin prezența prea multor ținte pe care să le asume simultan.

Kremlinul a desfășurat o campanie cu aproape aceleași obiective în perioada octombrie 2022 - ianuarie 2023, cheltuind sute de rachete de croazieră ghidate, unele valorând până la 5 milioane de dolari per lovitură. Aceasta a fost în încercarea de a arunca în frică și întuneric populația în cea mai rece parte a anului. În acele zile, Kievul stătea catastrofal de prost din cauza lipsei de arme de apărare antoaeriană pentru a-și proteja fragila rețea electrică din epoca sovietică.

Kremlinul a anulat în cele din urmă atacurile, deoarece proviziile sale de rachete au început să scadă periculos de mult, iarna, care fusese mai blândă decât în ​​mod normal, era aproape de sfârşit şi pentru că echipaele de reparaţii ucrainene au învăţat să repare daunele mai repede decât le-ar putea provoca rachetele ruse.

La 22 martie anul acesta, armata rusă a revenit la atac, dar de data aceasta cu tactici mult mai sofisticate.

Rușii au schimbat tactica

În ultimele 72 de ore, planificatorii ruși încă încearcă să copleșească apărarea antiaeriană a Ucrainei, dar, în loc să arunce pur și simplu valuri de rachete de croazieră direct către ținte din întreaga țară, au fost mai subțiri. Acum lansează combinații de rachete de croazieră, alături de drone ieftine , rachete balistice extrem de scumpe și rachete antiaeriene reutilizate, scrie kyivpost.com.

Ei au programat rachete să urmeze trasee de zbor indirecte, în unele cazuri, rachetele de croazieră care zboară destul de lent, care sunt mai ușor de doborât, sunt folosite pentru a diminua apărarea antiaeriană prin apropierea dintr-o singură direcție, în timp ce rachetele balistice zboară de trei până la cinci ori viteza sunetului și, prin urmare, sunt mai greu de lovit, vin la aceeași țintă dintr-o direcție diferită.

De obicei, acest tip de lovitură amestecă aproximativ 20 de rachete de diferite tipuri cu aproximativ 30 de drone Shahed kamikaze, de dimensiunea unui frigider cu un focos relativ mic de 50 de kilograme care, dacă distrag cu succes apărarea antiaeriană ucraineană, lasă calea liberă pentru rachete, dintre care unele au focoase cântărind aproape o jumătate de tonă.

Forțele aeriene ucrainene au estimat că în weekendul 22 – 24 martie, Rusia a lansat peste 150 de arme aeriene separate, cu o valoare totală de 677 de milioane de dolari. Dintre acestea, apărarea antiaeriană a Ucrainei a reușit să distrugă 55 de drone și 37 de rachete.

Cel mai grav afectat a fost al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, unde rachetele rusești au avariat trei substații electrice și două centrale principale de producere a energiei electrice. Acest lucru a lăsat mai mult de un milion de oameni fără energie electrică, în afară de generatoarele și bateriile de stocare deținute individual, și, simultan, a oprit încălzirea centrală și a întrerupt alimentarea cu apă a zeci de mii de gospodării.

O altă lovitură a vizat infrastructura rețelei electrice din sudul Ucrainei. Două rachete au lovit secțiunile centrale și vestice ale clădirilor stației generatoare de la barajul hidroelectric DniproGes de peste fluviul Nipru, în timp ce alte două au lovit barajul.. Stațiile generatoare au fost deconectate, liniile de cale ferată care circulau de-a lungul barajului au fost distruse, liniile electrice au fost dărâmate și două conducte de combustibil au fost tăiate.

În câteva secunde, compania regională de energie, DniproGes, a pierdut 20 la sută din capacitatea de generare.

Alte atacuri din weekend au vizat infrastructura de producere a energiei din regiunile Vinnița și Donețk, precum și orașele Nikolaev și Odesa. Unele drone kamikaze au încercat să lovească infrastructura portuară de-a lungul fluviului Dunărea, în timp ce lovituri mixte de amploare au lovit locurile subterane de stocare a gazelor naturale și rezervoarele Striy din regiunea Liov din vestul Ucrainei.

Lucrările de reparații au început imediat în toată țara. Companiile electrice din regiunile Poltava, Sumî și Dnipropetrovsk adiacente orașelor lovite de rachete rusești au invocat întreruperi obligatorii pentru a ajuta la reducerea sarcinii totale a rețelei naționale.

Ucrainenii au învățat să repare rapid sistemul energetic

Până duminică, încălzirea a fost restabilită pentru aproximativ 60 la sută din locuitorii orașului, iar aproximativ 40 la sută dintre consumatori au avut din nou acces la o rețea electrică funcțională în Harkov. Aprovizionarea cu apă și canalizarea au fost restabilite în aproape toate casele locuitorilor orașului, a declarat primarul Igor Terekhov într-un comunicat. Potrivit acestuia, trei posturi de transformare și centrale termice au fost distruse.

Până luni dimineața, în Harkov, metroul a fost din nou în funcțiune, deși cu un serviciu limitat. Bloggerul militar ucrainean Anatol Herașcenko a declarat: „Inginerii energetici de la Harkov au reușit aparent imposibil - metroul orașului a început să funcționeze din nou, trenurile circulă pe toate liniile”.

Potrivit unui anunț al primăriei orașului Harkov, pentru a limita sarcina pe rețea, doar casele și întreprinderile ar fi supuse întreruperilor de curent obligatorii cu durata de șase ore din 24, pe un program rotativ. Declarația spunea că acest lucru va dura probabil până pe 31 martie.

Volodimir Kurdritski, șeful companiei naționale de electricitate a Ucrainei Ukrenergo, a prezis cu prudență că situația energetică din Harkov ar putea reveni pe deplin la normal în una sau două săptămâni. Lucrările de reparații continuă, a spus el.

„Știm exact ce trebuie să facem. Noi [ucrainenii] trebuie să înțelegem că restabilirea alimentării cu energie în orice regiune este o chestiune de timp. În unele locuri acest lucru se poate face în câteva ore, în altele poate fi una sau două zile. În altele, ca la Harkov, din păcate, este nevoie de mai mult timp. Principalul lucru este că situația este sub control și aceste inconveniente cu care se confruntă consumatorii noștri, din cauza atacurilor, sunt oricum temporare", a spus el.

În regiunea Zaporojie, inspectorii care au verificat hidrocentrala masivă din epoca sovietică DniproGes au descoperit că barajul din beton armat a suferit doar daune de suprafață care nu au afectat integritatea structurală, dar, ca măsură de precauție, nivelul apei din amonte era coborât pentru a reduce presiunea asupra barajului.

Luni dimineața devreme, Rusia a continuat campania de bombardament cu atacuri cu drone Shahed împotriva țintelor rețelei electrice de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre. Potrivit declarațiilor armatei ucrainene, 15 dintre drone relativ modeste au fost lansate și opt au fost doborâte. Nu erau rachete.

Până dimineața târziu, livrările de energie electrică către locuințe fuseseră în mare parte restabilite, dar autoritățile orașului Odesa au oprit serviciile de metrou și troleibuz și au redus livrările de energie completă către industria grea, pentru a reduce sarcina rețelei orașului.

Cu puțin înainte de prânz luni, o pereche de rachete balistice rusești au fost trase asupra Kievului, pe care apărarea antiaeriană le-a doborât; un eveniment observat de un reporter Kyiv Post.

Șapte persoane au fost rănite și două au fost spitalizate după ce o rachetă a lovit o clădire nelocuită, iar a doua a explodat fîcând un crater în pământ lângă un sat. Un purtător de cuvânt al Serviciului de Securitate Națională al Ucrainei ( SBU ) a declarat pentru Kyiv Post că o clădire a agenție a fost ținta rusă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite