Criza ruso-ucraineană. Infectările cu Omicron complică planurile militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Planurile militare ale preşedintelui rus Vladimir Putin în privinţa Ucrainei ar putea fi influenţate de Omicron, o variantă foarte contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2, relatează un corespondent al cotidianului britanic „The Guardian” la Kiev.

Varianta Omicron provoacă recorduri de infectări de la o zi la alta în Rusia şi în Ucraina, ceea ce poate avea impact asupra planurilor militare pe lângă alţi factori, precum modificarea percepţiei lui Putin asupra răspunsului occidentalilor sau starea terenului în contextul acestei ierni blânde, scrie jurnalistul Shaun Walker.

Potrivit jurnalistului britanic, care citează surse apropiate dosarului, Omicron se răspândeşte deja în armata rusă şi în cea ucraineană.

Circa 2.400 de militari ucraineni sunt infectaţi în prezent cu Omicron, spune generalul Oleksandr Sirski, comandantul forţelor terestre ucrainene. Potrivit acestuia, bilanţul militarilor infectaţi cu această variantă a SARS-CoV-2 ar putea fi mai grav ţinând cont că aceştia sunt testaţi doar când prezintă simptome sau înainte de evenimente speciale.

„Nu ne afectează în mod dramatic planurile, deoarece puţini oameni se îmbolnăvesc grav, dar, desigur, trebuie să izolăm cazurile şi, de asemenea, să fim mai atenţi la purtarea măştii şi la alte măsuri anti-COVID-19”, a declarat generalul ucrainean pentru „The Guardian”.

Ucraina şi Rusia au raportat vineri recorduri de infectări cu Omicron pentru 24 de ore. Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat un bilanţ de 43.778 de infectări, în timp ce Rusia a înregistrat 168.201 cazuri.

Ratele de vaccinare sunt destul de ridicate în armatele ucraineană şi rusă, de 99%, respectiv 95%. Într-o întâlnire cu Putin, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu susţinea cu „letalitatea COVID-19 este de 45% mai mică în rândul soldaţilor decât în rândul populaţiei”.

Partea ucraineană dispune de informaţii că armata rusă este de asemenea afectată de Omicron, inclusiv în rândul militarilor desfăşuraţi recent în Belarus.

În timp ce Occidentul avertizează că Rusia pregăteşte pretexte şi continuă întăririle pentru a lansa un atac împotriva Ucrainei, generalul Sirski ţine, la fel ca alţi oficiali ucraineni, să transmită mesaje mai puţin alarmiste. În opinia sa, Kremlinul pare axat deocamdată pe presiuni psihologice şi pe inducerea de panică în societatea ucraineană.

„Vedem exerciţii, vedem mişcare, dar nu vedem pregătirea forţelor pentru un atac”, a declarat el.

Potrivit generalului Sirski, ruşii au nevoie de o forţă de atac de trei ori mai mare decât forţa defensivă a Ucrainei pentru a lansa un război la scară largă, iar acest lucru nu se observă deocamdată la graniţă.

„Ne aşteptăm să vedem şi baze logistice, spitale de campanie. Toate acestea sunt vizibile din spaţiu, vom şti dacă şi când ar putea să se întâmple”, a afirmat generalul ucrainean.

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite