Criză fără sfârşit în Bulgaria. Preşedintele înmânează mandatul de formare a guvernului Partidului Socialist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rumen Radev, preşedintele Bulgariei
Rumen Radev, preşedintele Bulgariei

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, înmânează mandatul de formare a guvernului Partidului Socialist Bulgar. Dacă şi această a treia încercare de formare a unui cabinet eşuează, şeful statului va dizolva parlamentul şi va decide desfăşurarea celei de a treia runde de alegeri parlamentare anticipate.

 Primul mandat a fost înmânat partidului „Există un Astfel de Popor”, însă formaţiunea politică nu a primit sprijinul aşa-numitelor partide de protest, din cauza disensiunilor privind nominalizarea lui Plamen Nikolov pentru funcţia de prim-ministru. În urma eşecului primei forţe politice, preşedintele Radev a mandatat coaliţia GERB-Uniunea Forţelor Democrate să formeze noul executiv, însă aceştia au returnat mandatul.

Partidul de centru-dreapta GERB a devenit a doua formaţiune politică bulgară ce renunţă la încercarea de formare a unui nou guvern în urma alegerilor parlamentare neconcludente desfăşurate în iulie, ceea ce aduce Bulgaria mai aproape de un al treilea scrutin în acest an, informează Reuters şi BTA.

Cu cele 63 de mandate parlamentare, GERB este departe de a avea o majoritate, iar alte partide au refuzat să coopereze cu această formaţiune, acuzată de corupţie generalizată în timpul guvernului Borisov.

Înainte de a returna mandatul, Daniel Mitov a prezentat presei o listă cu posibili miniştri astfel încât ''oamenii să poată face comparaţii şi să vadă potenţialul'' partidului GERB.

''Acesta este un potenţial cabinet, pe care nu îl vom prezenta oficial pentru că suntem într-o situaţie care nu poate fi clarificată de un al doilea mandat. Nu ne putem baza pe discuţii constructive despre politici sau acorduri de coaliţie'', a spus Mitov.

Analiştii politici sunt de părere că sunt şanse minime ca socialiştii să reuşească să formeze un guvern pe care să-l treacă prin Parlament ţinând cont de divergenţele existente între ITN şi alte două partide anti-sistem mai mici.

Dacă nici al treilea partid nu va reuşi să formeze un guvern, atunci preşedintele bulgar va trebui să dizolve încă o dată Parlamentul, să numească un guvern provizoriu şi să convoace în termen de 60 de zile noi alegeri. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite