Criza din Ucraina: Separatiştii pro-ruşi au somat agenţiile ONU să părăsească regiunea Lugansk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful operaţiunilor umanitare ONU, Stephen O'Brien, a anunţat vineri dimineaţă că o serie de agenţii ONU ce îşi desfăşoară activitatea în Lugansk au fost somate să părăsească regiunea separatistă de către rebelii pro-ruşi ce o controlează de facto, relatează BBC.

O'Brien a anunţat printr-un comunicat că separatiştii au ordonat agenţiilor ONU să părăsească regiunea până vineri după amiază, precizând că o serie de alte organizaţii non-guvernamentale ar urma să fie evacuate sâmbătă. El a mai precizat că agenţiile ONU şi-au supendat activităţile şi în regiunea separatistă Donetsk. 

Şeful operaţiunilor umanitare ONU a cerut rebelilor să permită agenţiilor ONU şi ONG-urilor internaţionale reluarea operaţiunilor din zonele respective, în contextul în care războiul din estul Ucrainei a provocat o criză umanitară acută, de la începutul conflictului în Aprilie 2014.

O'Brien a precizat că restricţiile impuse de rebeli împiedică aducerea în zonă a peste 16,000 de tone de resurse vitale, incluzând alimente şi medicamente, şi că rebelii au refuzat înregistrarea a 10 ONG-uri în Lugansk în cursul zilei de joi din cauza unor „infracţiuni”. Oficialul ONU a prezentat cazul organizaţiei „Doctori fără Frontiere”, ce ar fi primit ordin să părăsească regiunea după ce separatiştii au acuzat-o că „stochează ilegal medicamente psihotrope”.

Momentan, reportajele de la faţa locului susţin că atât forţele guvernamentale, cât şi separatiştii respectă de peste două săptămâni un armistiţiu semnat în februarie, la Minsk.  Anunţul a venit la doar câteva ore după ce preşedintele Ucrainei, Petro Poroshenko, a promulgat o nouă doctrină militară a ţării, ce consideră Rusia drept principala ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite