Întâlnire Obama – Putin: cei doi lideri se vor vedea luni la New York la Adunarea Generală ONU. Purtătorii de cuvânt ai celor doi se contrazic asupra detaliilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnire Obama - Putin, luni, la New York, cu ocazia Adunării Generale ONU
Întâlnire Obama - Putin, luni, la New York, cu ocazia Adunării Generale ONU

Întâlnire Obama – Putin. Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, se va întâlni luni, cu ocazia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York, cu omologul său rus, Vladimir Putin, anunţă Kremlinul.

UPDATE

Oficialii de la Washington şi Kremlin s-au contrazis asupra detaliilor întâlnirii, purtătorii de cuvânt prezidenţiali având opinii opuse în ceea ce priveşte tema principală, motivaţia şi orarul întâlnirii, anunţă Reuters.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitry Peskov a afirmat că principalul subiect de discuţie va fi războiul din Siria. Întrebat dacă va fi adusă în discuţie şi criza din Ucraina, Peskov a răspuns că asta se va întâmpla doar ca „timpul (n.r.- alocat întâlnirii) o va permite.

El a primit un răspuns de la purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, Josh Earnest, ce a declarat simplu că „se va face timp”.

Cei două tabere s-au contrazis şi asupra cui a avut iniţiativa întâlnirii: Peskov a afirmat că întâlnirea a fost stabilită printr-un acord reciproc, în timp ce purtătorul de cuvânt american a spus că organizarea acesteia a venit la cererea lui Vladimir Putin.

Nu este clar dacă întâlnirea Obama – Putin va avea loc înainte sau după discursul preşedintelui Vladimir Putin la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, notează Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, Vladimir Putin se va întâlni tot luni şi cu premierul Japoniei, Shinzo Abe. „Am căzut de acord pentru o întâlnire cu Obama“, a precizat Peskov, citat de TASS.

Conform agenţiei de presă ruse, întâlnirea Obama - Putin a fost confirmată de un reprezentant al administraţiei SUA.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia sunt afectate de crizele din Ucraina şi Siria. Contactele dintre Putin şi Obama au fost foarte rare în ultima perioadă, în contextul divergenţelor pe subiectul crizei ucrainene. Ultima întâlnire Obama – Putin a avut loc în noiembrie 2014, cu prilejul summitului Asia-Pacific din China, notează TASS.

Tot luni, preşedintele Rusiei se va adresa Adunării Generale a ONU, notează Agerpres.

Vladimir Putin a susţinut discursuri în faţa Adunării Generale a ONU de trei ori — în 2000, 2003 şi 2005. În 2009 a fost prezent Dmitri Medvedev, la acea dată preşedinte al Rusiei, iar în ultimii ani la acest important for a participat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite