Cristian Diaconescu, la Adevărul Live, despre criza generată de război: Există zone pe glob în pericol de înfometare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Războiul din Ucraina a transformat radical lumea în care trăim şi continuă să o facă într-o viteză ameţitoare. Nu se ştie când şi cum se va încheia conflictul, dar se vorbeşte despre planurile de reconstrucţie a Ucrainei, în timp ce efectele colaterale ale războiului reprezentate de creşterea preţurilor la nivel mondial se resimt din ce în ce mai mult în economia globală.

Blocarea exporturilor de cereale din Ucraina poate dezechilibra pieţele, situaţie care îngrijorează  organizaţiile internaţionale care se ocupă de siguranţa alimentară. Discutăm despre perspectivele legate de războiul din Ucraina şi despre posibilele efecte majore pe termen lung, la Dezbaterile Historia, împreună cu Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe şi cu Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle, într-o emisiune moderată de Ion M.Ioniţă, redactor-şef Historia.  

Principalele declaraţii ale invitaţilor:

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Discuţiile devin din ce în ce mai complicate în cazul Federaţiei Ruse care a schimbat moneda pentru ţările care s-au opus invaziei din Ucraina şi au impus sancţiuni. În plus, Rusia a provocat o creştere a preţului de cereale în lume. Astfel, există în acest moment zone pe glob care se află în pericol de înfometare.

În acest moment, de exemplu în Ucraina, există stocuri de grâu de 30 de milioane de tone, însemânând 15 miliarde de euro, iar ţara nu are prin ce coridoare sigure să exporte aceste cereleale. Uniunea Europeană se gândeşte la coridoare de export, dar consiliul va avea loc abia săptămâna viitoare, iar situaţia rămâne neclară.

Există state europene care se gândesc că Rusia va intra într-o situaţie de compromis şi sub garanţia statelor europene Putin va părăsi Ucraina. Alte state spun că singura soluţie este cea de a învinge Rusia, iar altele cred că trebuie sprijinită Ucraina până la capăt.

Confuzia este destul de mare, iar vectorul econimic este important. Oricum s-ar poziţiona ţările din jurul crizei din Ucraina, avem în cest moment o alegere extrem de dificilă de făcut. Fie ne îndreptăm către o logică de compromis, fie se hotărăşte că e nevoie de a merge până la capăt.”.

Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle: „Ucraina are nevoie de sprijin militar şi financiar. Ministra Annalena Baerbock a văzut ce s-a întâmplat la Bucea, cum arată o ţară bombardată şi cu ce se confruntă aceasta“.

Germania se gândeşte să sprijine cu armament greu Ucraina, chiar dacă este târziu.

Prezentatorul Ion M.Ioniţă: „Germania încă se gândeşte, nimic nu este sigur momentan în ceea ce priveşte decizia ţării“. 

 „Avem mare nevoie de vectorul poralizator Germania, ţara are un cuvânt important de spus în Uniunea Europeană”, a mai adăugat Cristian Diaconescu.

   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite