Corina Creţu: O Europă mai socială înseamnă o Europă mai puternică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu FOTO AFP
Corina Creţu FOTO AFP

Comisarul european Corina Creţu a scris, într-un editorial pentru Adevărul, că o Europă mai echitabilă şi cu o dimensiune socială mai accentuată reprezintă o prioritate absolută a actualei Comisii.

Redăm editorialul integral:

Pilonul european al drepturilor sociale, adoptat ieri în Colegiul comisarilor, reprezintă o iniţiativă emblematică în cadrul acestui mandat, având ca scop principal progresul către pieţe ale muncii şi sisteme de protecţie socială adaptate viitorului, mai echitabile şi care funcţionează mai bine, precum şi sprijinirea unei convergenţe mai puternice pentru asigurarea unor condiţii superioare de muncă şi de viaţă. Tot ieri, am adoptat un document de reflecţie privind dimensiunea socială a Europei, tot din dorinţa de a identifica ce acţiuni putem întreprinde la nivel european pentru a răspunde cat mai bine provocărilor cu care ne confruntăm în prezent. 

În ciuda recentelor semne de ameliorare a condiţiilor economice şi sociale din întreaga Europă, există în continuare diferenţe între ţări şi regiuni. Documentele lansate ieri marchează începutul unui proces de reflecţie cu participarea cetăţenilor, a partenerilor sociali, a instituţiilor şi a guvernelor europene. In ceea ce priveşte documentul de reflecţie adoptat azi, propunem trei posibile opţiuni pentru viitor, respectiv: limitarea dimensiunii sociale a liberei circulaţii, faptul că statele membre care doresc să facă mai mult în domeniul social sunt libere să o facă, şi, nu în ultimul rând, dorinţa ca ţările UE27 să facă un efort comun menit a aprofunda dimensiunea socială a Europei. În contextul în care Europa celor 27 îşi reanalizează planurile de viitor, discuţia referitoare la dimensiunea socială a Uniunii noastre este oportună şi esenţială.

În opinia mea, o Europă care s-ar concentra prea mult pe dezvoltarea economică, fără să ţină cont, totodată, de o dimensiune socială puternică, ar fi o Europă exclusă din viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Dacă ne gândim mai bine, creşterea se reflectă, în primul rând în cifre, şi nu presupune întotdeauna automat şi calitate.  Poţi să îţi atingi obiectivele de creştere economică, ignorând însă multe aspecte, dar cu siguranţă nu acesta este obiectivul Europei. Dimpotrivă. 

Dimensiunea socială propusă ieri de către Comisia Europeană  are la bază un set de 20 de principii şi drepturi cheie care, într-un final, vor contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă în întreaga Europă.  Astfel, toţi cetăţenii europeni vor putea beneficia de oportunităţi egale şi acces neîngrădit la piaţa muncii, condiţii de muncă echitabile pe tot teritoriul Uniunii Europene şi, nu în ultimul rând, protecţie şi incluziune socială. 

Va exista foarte curând o foaie de parcurs a rezultatelor obţinute, astfel încât implementarea acestor principii în statele membre să poată fi monitorizată în timp real şi cu acurateţe. Acesta va fi un element cheie în acest nou context, întrucât instituţiile europene pot oferi asistenţă în această privinţă, însă fiecare stat membru va fi responsabil de implementare, respectând propria legislaţie. 

Da, această dimensiune a fost concepută în special pentru zona euro, dar se adresează tuturor statelor membre ale UE care doresc să ia parte, iar, dacă ne dorim cu adevărat să îmbunătăţim condiţiile sociale din întreaga Uniune, cred sincer că aceasta este calea de urmat! 

 Având în vedere funcţia mea actuală, de comisar european pentru politică regională, ar fi foarte uşor pentru mine acum să enumăr contribuţiile acestei politici la bunăstarea socială: de exemplu, prin intermediul investiţiilor în inovare şi educaţie sau prin accesul la serviciile publice. Totuşi, nu despre asta doresc să vă vorbesc astăzi. Un mediu social favorabil şi mai prielnic, atât României cât şi Europei, nu depinde exclusiv de o politică anume. Ceea ce contează cu adevărat, este capacitatea noastră de a decide, atât la nivel european cât şi naţional, îmbunătăţirea condiţiilor sociale şi identificarea unor acţiuni concrete în această privinţă. Cu ajutorul autorităţilor româneşti de la nivel naţional, regional şi local, dar şi cu ajutorul partenerilor sociali, putem atinge acest obiectiv: să oferim fiecărui român condiţii de muncă mai bune, locuinţe şi servicii publice la standarde europene. 

În aceste timpuri atât de complexe, în care cetăţenii europeni sunt tot mai sceptici in ceea ce priveşte rolul instituţiilor în viaţa cetăţenilor, în general , cred că este vital să dovedim că acestea îi protejează, indiferent de nivelul la care acţionează. Pachetul adoptat astăzi cu privire la drepturile sociale este un prim mare pas în această direcţie, atât în România cât şi în întreaga Europă. 

Documentul privind dimensiunea socială a Europei va fi urmat de o serie de documente de reflecţie pe următoarele teme: valorificarea oportunităţilor globalizării, aprofundarea uniunii economice şi monetare, pe baza Raportului celor cinci preşedinţi, din iunie 2015, viitorul apărării Europei precum şi viitorul finanţelor UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite