Coridorul pentru transportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, suspendat din cauza avioanelor rusești

0
Publicat:

Ucraina a suspendat folosirea noului său coridor pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră din cauza ameninţării reprezentate de avioanele de luptă ruseşti, a informat joi compania de consultanţă Barva Invest din Kiev.

Portul Odesa FOTO EPA-EFE
Portul Odesa FOTO EPA-EFE

„Dorim să vă informăm asupra unei suspendări temporare a traficului naval către şi dinspre (porturile ucrainene). Actuala interdicţie este în vigoare pe 26 octombrie, dar este posibil să fie prelungită”, precizează pe Telegram sursa citată.

Oficialii ucraineni încă nu au comentat anunţul, transmite Reuters.

Respectiva companie afirmă că suspendarea folosirii acelui coridor naval este de fapt în vigoare de două zile, la ordinul armatei, care a avertizat asupra unor ameninţări ca urmare a activităţii crescute a aviaţiei militare ruse în zonă.

Liderul rus Vladimir Putin a anunţat miercurea trecută că aviaţia sa va desfăşura acţiuni de patrulare permanentă cu avioane MiG-31 echipate cu rachete hipersonice aer-sol Kinjal deasupra Mării Negre, ceea ce va permite Moscovei să controleze de asemenea zona Mediteranei.

După ce Rusia s-a retras la 17 iulie din înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur, Ucraina a organizat un „coridor umanitar” pentru a ocoli blocada rusească de facto asupra porturilor sale din Marea Neagră. Guvernul ucrainean a notificat atunci Organizaţia Maritimă Internaţională asupra stabilirii unei rute temporare de transport maritim, care trece şi prin apele teritoriale ale României.

Potrivit oficialilor ucraineni şi unor surse din sectorul transportului naval, peste 40 de nave au folosit până în prezent acest coridor şi au exportat circa 1,5 milioane de tone de mărfuri.

Producătorii agricoli ucraineni au estimat săptămâna aceasta că până la 2,5 milioane de tone de produse alimentare ar putea fi exportate lunar prin acest coridor, ceea ce ar compensa aproape integral impactul deciziei Rusiei de a se retrage din acordul privind exportul cerealelor prin Marea Neagră, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite