Ciolacu asigură că România va dubla capacitatea de tranzit pentru cerealele ucrainene până în 2024

0
Publicat:

România va dubla, până la sfârşitul anului, capacitatea de tranzit pentru cerealele din Ucraina, a anunţat, miercuri, premierul Marcel Ciolacu.

Navă plină cu cereale
România va dubla capacitatea de tranzit pentru cerealele ucrainene Foto: Shutterstock

Marcel Ciolacu a declarat, la finalul şedinţei comune ale guvernelor României şi Ucrainei, că volumul de cereale ucrainene care va trece lunar prin România va creşte de la două la patru milioane de tone.

Am reuşit împreună să găsim o formulă agreată în comun prin care să facilităm atât tranzitul cerealelor, cât şi să protejăm piaţa românească şi interesele fermierilor români. De altfel, în cadrul şedinţei comune de astăzi am reiterat angajamentul de a dubla capacitatea de tranzit de la două milioane de tone lunar la patru milioane până la sfârşitul anului. Şi vom face acest lucru pentru că vom continua să investim în infrastructura Portului Constanţa, a porturilor dunărene, dar şi în drumuri sau calea ferată”, a afirmat Ciolacu.

El a dat asigurări că exporturile de cereale din Ucraina în România se vor face cu protejarea intereselor fermierilor români.

Potrivit şefului Executivului român, de la începutul războiului, aproape 30 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România.

Exportul de cereale ucrainene a scăzut cu 24%

Ucraina a înregistrat o scădere de 24% în cantitatea de cereale exportate în sezonul comercial cuprins între iulie 2023 - iulie 2024. În această perioada, Kievul a exportat 6,82 milioane de tone, comparativ cu 8,99 milioane tone de cereale, într-o perioadă similară de anul trecut, după cum arată datele publicate de către Ministerul Agriculturii de la Kiev.

De asemenea, 153.000 tone de cereale au fost exportate în primele trei zile din octombrie 2023, faţă de 297.000 tone în urmă cu un an.

Oficialii de la Kiev nu au dat explicaţii privind motivele scăderii exporturilor.

Traderii şi sindicatele din agricultură susţin că decizia Rusiei din iulie, de a renunţa la acordul negociat de ONU care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră, şi recentele atacuri ruseşti asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, sunt principalele motive ale reducerii exporturilor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite