Controversa jocului video „Atomic Heart” care ar glorifica URSS. Kievul cere interzicerea vânzărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Digitalizării din Ucraina a cerut companiilor Sony, Microsoft și Valve interzicerea vânzării jocului video „Atomic Heart” din pricina simbolurilor sovietice și a conexiunii producătorilor cu Rusia.

Într-o scenă a jocului apare monumentul sovietic Chemarea Patriei FOTO SHUTTERSTOCK
Într-o scenă a jocului apare monumentul sovietic Chemarea Patriei FOTO SHUTTERSTOCK

Într-o scrisoare, Kievul a motivat cererea prin faptul că scenele jocului romanțează comunismul, denunțând un nou nivel al propagandei ruse.

Cereri oficiale de interzicere a vânzărilor jocului Atomic Heart. Cred că niciuna dintre aceste întreprinderi nu sprijină regimul sângeros [al Rusiei], crimele sau romanțarea comunismului. Un nou nivel al propagandei digitale rusești - exploatarea industriei jocurilor video”, a anunțat recent pe Twitter Mihailo Fedorov, ministrul ucrainean al digitalizării.

Controversa a început odată cu lansarea jocului video „Atomic Heart”, pe 21 februarie, când compania a primit de la fani întrebări privind poziția sa față de războiul din Ucraina, dar și în legătură cu declarația privind termenii și condițiile ce conținea informația că sunt colectate date de la utilizatori care pot fi împărtășite cu serviciile ruse de informații (FSB).

Zburăm acum deasupra maiestuosului monument "Chemarea Patriei" - ridicat în 1949 pentru a marca victoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial", se aude o voce suavă de femeie într-o scenă a jocului.

Monumentul „Chemarea Patriei” comemorează bătălia de la Stalingrad și a fost inaugurat în 1967.

Conexiuni cu Rusia

Dezvoltatorul, Mundfish, este o companie înregistrată în Cipru - al cărui director executiv a lucrat pentru o firmă de comunicații din Rusia - care a primit finanțare de firma de investiții GEM Capital, fondată de un fost director executiv al Gazprom.

În Rusia, jocul este distribuit de VK Play al cărui președinte este Vladimir Kirienko, fiul lui Serggei Kiriienko, adjunctul șefului de personal al lui Vladimir Putin. Ambii au fost sancționați de SUA din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Există speculații că Mundfish și-ar fi mutat sediul de la Moscova în Cipru în 2022. Potrivit site-ului companiei echipa provine din 10 țări - dar enumeră doar 9 dintre ele, inclusiv Ucraina și Polonia.

„Fondat în 2017 de o echipă de patru pasionați de jocuri, Mundfish este un studio de dezvoltare de jocuri video cu sediul în Cipru”, se poate citi pe site-ul companiei.

Răspunzând întrebărilor pe Twitter, compania a subliniat că Mundfish este o organizație pro-pace și împotriva violenței.

Nu comentăm asupra politicii sau religiei”, a transmis compania.

Totodată, a asigurat că nu colectează niciun fel de informații despre utilizatori și că declarația de confidențiale nu este actualizată.

Jocul împrumută elemente din seria jocurilor retro-futuriste BioShock unde se regăsește o satiră a libertarianismului american și a creștinismului evanghelic.

Scena sabotorului

The Telegraph analizează o scenă din joc.

„Jucătorul intră în pielea lui P-3, un veteran din Al Doilea Război Mondial chemat la centrul de cercetare sovietic Facility 3826. Facilitatea este creația omului de știință Dmitri Secenov, ale cărui descoperiri în domeniul inteligenței artificiale au permis Uniunii Sovietice să câștige cel de-al Doilea Război Mondial (deși nu înainte ca Germania să fi devastat o mare parte din Europa prin dezlănțuirea a ceva numit "Ciuma brună").

Jocul începe în 1955. Un sabotor pe nume Petrov a reprogramat roboții care echipează Facilitatea 3826 pentru a masacra toți oamenii. La Moscova, Politburo a ordonat închiderea imediată a complexului - ceea ce îi pune în conflict direct cu Secenov.

Conflictul central este cel dintre Politburo și Secenov. Se subînțelege că acesta din urmă este un nebun avid de putere care a otrăvit visul comunist”.

„Inima  Atomică, nu este o scrisoare de dragoste pentru Uniunea Sovietică. Acesta este un paradis pierdut, distrus în mod fatal de complexul lui Prometeu”, notează The Telegraph.

O altă controversă este legată de insulte mascate la adresa Ucrainei.

„La începutul jocului, jucătorul poate ucide porci uriași rătăcitori - o acuzație lansată online este că aceasta este o referire la «pigg», o insultă rusească la adresa ucrainenilor. Prezența dronelor care transportă flori este interpretată ca o referire la dronele rusești din Ucraina - cunoscute colocvial ca "năprasnice.

Există, de asemenea, o întâlnire timpurie cu doi roboți extrem de sexualizați, care au fost  apărut în reclamele la joc. Aceștia sunt, în esență, versiuni sex-bot ale lui C-3PO, echipate cu împletituri argintii stilizate. Împletiturile ar face aluzie la coafura tradițională ucraineană, preferată de fostul prim-ministru ucrainean Iulia Timoșenko”, relatează The Telegraph

De asemenea, solicităm limitarea distribuției acestui joc în alte țări din cauza toxicității sale, a potențialei colectări de date ale utilizatorilor și a potențialei utilizări a banilor obținuți din achizițiile de jocuri pentru a duce un război împotriva Ucrainei", se mai arată în scrisoarea Ministerului ucrainean al Digitalizării către companiile Sony, Microsoft și Valve.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite