Contraofensiva Ucrainei, mai eficientă decât s-ar crede. „Au făcut o treabă fenomenală în aceste circumstanțe”

0
Publicat:

Accentul pus pe războiul terestru încremenit ascunde succesele majore din Crimeea și din Marea Neagră, scrie revista americană „Foreign Policy“. 

Soldat ucrainean pe frontul din Harkov
Forțele ucrainene încă nu au spart pe deplin liniile defensive ale Rusiei. FOTO Profimedia (Arhivă)

Trupele ruse au făcut încercări nereușite de a recâștiga pozițiile pierdute lângă Robotîne din regiunea Zaporojiea și Andriivka din regiunea Donețk, a informat, luni, 30 octombrie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Ucraina a eliberat Robotîne în august și Andriivka în septembrie.

În ambele regiuni, forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive la sud de Bahmut și spre orașul cheie Melitopol, ca parte a contraofensivei lor de cinci luni, a scris Statul Major ucrainean.

În ultima zi, armata Kievului a respins atacurile rusești în apropiere de Kupiansk din regiunea Harkov și în apropierea mai multor așezări din apropierea direcțiilor Lîman, Avdiivka, Marinka și Șahtarske din regiunea Donețk.

Rusia și-a intensificat atacurile împotriva Avdiivka, un oraș din prima linie la câțiva kilometri nord de Donețk ocupat, de câteva săptămâni.

Pe măsură ce se instalează vremea de toamnă, observatorii se uită la starea contraofensiva Ucrainei în trei direcții, care continuă să se miște foarte încet.

Forțele ucrainene încă nu au spart pe deplin liniile defensive ale Rusiei și nu luptă spre orașele țintă - Tokmak, Berdiansk și Vasilivka. Tempo-ul lor este puternic limitat de câmpurile de mine, loviturile aeriene, lipsa de echipamente specializate, epuizarea trupelor și semnalele incerte de la Washington.

Contraofensiva oprită?

Mulți analiști se întreabă dacă operațiunea și-a parcurs deja cursul.

Este posibil ca progresele ucrainene, în special în sud, să rămână foarte lente și localizate pentru o vreme. Atenția ambelor părți se va deplasa spre est, spre Avdiivka și, într-o măsură mai mică, spre Kupiansk, în timp ce brigăzile de asalt ucrainene se odihnesc și așteaptă instrumentele de care au nevoie.

O sursă din serviciile de informații militare a declarat pentru Kyiv Independent că Ucraina așteaptă în special avioanele pe care aliații occidentali le-au promis.

„Pentru că atunci va fi un război total diferit”, a spus sursa, care a dorit anonimatul pentru a vorbi liber.

Acest lucru nu înseamnă absolut că gruparea din sud-est sau armata ucraineană sunt o forță uzată. Încă fac progrese lângă Robotîne, în ciuda tuturor lipsurilor și problemelor.

Există semne că Ucraina are rezerve, dar trebuie să fie foarte atentă la modul în care le desfășoară.

S-a oprit contraofensiva? Este greu de spus definitiv", a spus Serhi Kivliuk, un colonel ucrainean în retragere de la Centrul pentru Strategii de Apărare. „Personal cred că ofensiva în direcția Azov s-a oprit; următoarea fază va fi Kupiansk și Avdiivka”.

Pe de altă parte, lângă Verbove și Robotîne, Forțele Armate avansează decent și, dacă pot crește presiunea acolo, pot pătrunde și să se deplaseze spre Tokmak”.

Lt.-colonelul britanic în retragere Glen Grant, acum consilier militar, spune că Ucraina are încă un avantaj în faza actuală.

„Balanța s-ar putea schimba destul de ușor”

Lipsa avioanelor ține pe loc în mare măsură brigăzile de asalt ale Ucrainei. Fără sprijin aerian, trupele sunt pradă ieşirilor zilnice ale avioanelor ruseşti cu bombe plantate care lovesc din afara razei de apărare antiaeriană de la sol.

Aceste avioane îi pot lovi cu deplină impunitate”, a spus Kivliuk. F-16 sunt așteptate în următoarele trei sau patru luni.

Armele occidentale puternice au permis Ucrainei să treacă la ofensivă, dar pentru că multe pachete au ajuns cu întârzieri, Ucraina nu a avut ocazia să lovească cu o forță copleșitoare, în iunie. Acest lucru îi ține pe ruși în luptă mai mult timp.

Cu toate acestea, noile rachete ATACMS au vizat deja un aerodrom de lângă Berdiansk, distrugând elicoptere acolo. Dacă Rusia nu va mai putea folosi acest aerodrom, avioanele și elicopterele sale vor trebui să realimenteze și să se rearmeze mai departe, în Crimeea.

Fortificațiile și câmpurile minate rusești sunt încă o problemă majoră.

Nu există suficiente instrumente avansate de deminare, nici suficiente echipamente de terasare și poduri portabile pentru a oferi rapid spațiu de manevră vehiculelor ucrainene.

Grant a subliniat limitele antrenamentului. Batalioanele funcționale necesită ani de pregătire - noilor unități ucrainene au avut parte de săptămâni.

De asemenea, NATO nu reușește să pregătească ucrainenii pentru tipul de război cu care s-ar confrunta acasă. Kivliuk a spus că antrenamentul se ciocnește adesea de inerția post-sovietică a armatei.

Cu alte cuvinte, soldații știu să facă un lucru, dar personalul de comandă îi obligă să facă altul”, a spus el. „Un alt lucru este că mulți dintre ofițerii mai în vârstă sunt complet nepregătiți pentru războiul modern. Ei nu înțeleg „noile invenții surprinzătoare”, cum ar fi UAV-urile, spațiile de luptă interconectate și munițiile moderne.”

Lange a scris că contraofensiva sudică a Ucrainei este acum limitată la încercări minime de a avansa în centrul de greutate lângă Robotîne. După aproape cinci luni – și cel mai recent, doar avansări foarte laborioase pe jos – trupele sunt epuizate.

În opinia sa, Ucraina face o pauză operațională pe această secțiune a frontului și, în general, redistribuie în prezent trupe și resurse, parțial din precauție, având în vedere actualul impas bugetar din SUA privind ajutorul suplimentar ucrainean.

Forțe disponibile

Ucraina are probabil rezerve operaționale, dar cel mai probabil le păstrează, a spus Kivliuk.

Sursa de informații militare a fost de acord că există forțe disponibile, dar nu ar fi înțelept ca Kievul să le arunce în luptă fără a obține mai întâi sprijin aerian și a identifica punctele slabe în strategia rusă.

Pe lângă exercitarea presiunii pe frontul de sud, o ascensiune bruscă a trupelor ucrainene poate fi folosită pentru a înconjura forțele Rusiei de până la 10.000 de oameni din Bahmut.

„Se agață de orașele de la nord și de la sud  de Bahmut… pentru că înțeleg că, dacă începem lupte de stradă, nu vor rezista mult acolo”, a spus Kivliuk.

Atacurile Rusiei către Kupiansk, Liman și Avdiivka ar putea fi „o încercare de a forța Statul Major General să desfășoare rezerve”. Statul Major a rezistat până acum.

Deocamdată, forțele de atac de pe Avdiivka, dintre care multe sunt miliții absorbite controlate de ruși, au aruncat un număr imens de oameni fără un beneficiu apreciabil.

Sursa a spus că ucrainenii se așteptau și s-au pregătit pentru a le ține piept.

Toți experții intervievați cred că Rusia este angajată să atace Avdiivka, cel puțin până în primăvara lui 2024. Pe lângă faptul că încearcă să determine Ucraina să angajeze rezerve și să reducă presiunea în altă parte, operațiunea este un obiectiv politic pentru Kremlin.

Capturarea orașului ar putea ridica moralul rușilor și ar putea crește înrolarea și recrutarea luptătorilor contractuali. Dar nu va exista un beneficiu strategic mai larg.

Având în vedere că rușii folosesc miliție proxy și batalioane de voluntari din Donețk, Brigada 20 infanterie motorizată și probabil redistribuind Armata a 2-a din direcția Lîman, este un semn că Moscova nu economisește resurse pentru Avdiivka.

O altă ofensivă rusă încearcă să ajungă la Kupiansk, cu Armata 1 de tancuri și Armatele 6 și 20 de arme combinate înghesuite într-un mic teatru operațional. Ei au ocupat un anumit teritoriu, dar s-au luptat să facă progrese semnificative pentru a captura districtul, au spus analiștii.

Între timp, ucrainenii ar putea pregăti o lovitură peste Nipru, în regiunea Herson.

Trupele au traversat râul Nipru pentru a ataca pozițiile artileriei ruse și ar putea încerca să asigure un cap de pod pentru atacuri mai mari.

„Dacă au capacitatea de a muta o brigadă blindată peste fluviu și de a lovi în spatele liniilor defensive, i-ar paraliza absolut”, a spus Grant.

Lange a subliniat că nu este clar dacă pot crea un cap de pod sigur cu superioritatea aeriană a Rusiei.

Una peste alta, situația poate fi mai fluidă decât pare. Pentru trupele ucrainene, un lucru nu s-a schimbat - sunt încă în situația de a trebui să facă mult prea mult cu mult prea puțin.

„Au făcut o treabă fenomenală în aceste circumstanțe”, a spus Grant.

Rezultate mai bune decât se crede

Acoperirea recentă a războiului din Ucraina în presa occidentală s-a concentrat în mare măsură pe ofensiva terestră a Kievului, în special pe încercările de a se îndrepta spre coasta Mării Negre. O mare parte a analizei, pe bună dreptate sau nu, s-a axat pe lipsa de progrese semnificative ale Kievului până acum în acest an, fără nimic comparabil cu ofensivele de anul trecut din Harkov și Herson.

Deși unele dintre aceste critici pot fi justificate, concentrarea aproape singulară a Occidentului asupra progreselor teritoriale a distras atenția de la faptul că Ucraina duce un război pe termen mediu și lung pe mai multe fronturi împotriva unui inamic semnificativ mai mare și puternic înrădăcinat. Mai mult, lipsa unui avans terestru ucrainean major ascunde succesele reale din alte zone de conflict - mai ales în Crimeea ocupată de Rusia și în Marea Neagră.

Planul Kievului

O parte crucială a planului de război pe termen lung al Kievului este de a împinge Rusia afară din Peninsula Crimeea și din restul părților ocupate de pe coasta Ucrainei. De la începutul invaziei la scară largă, Flota rusă a Mării Negre, cu sediul în portul Sevastopol din Crimeea, a fost o componentă critică a efortului de război al Moscovei. Navele de război rusești care operează de la Sevastopol au impus o blocadă a coastei ucrainene și au lansat rachete de croazieră asupra orașelor și infrastructurii ucrainene.

Dar, în ultimele luni, Ucraina a obținut o serie de victorii surprinzătoare în Crimeea și în jurul acesteia, inclusiv atacuri cu rachete împotriva podului din strâmtoarea Kerci și multiple atacuri îndrăznețe asupra Flotei din Marea Neagră - cu impact major asupra capacității rușilor de a opera în peninsulă și în vestul Mării Negre.

Aceste succese constituie un progres major pentru Ucraina. Loviturile sale împotriva Crimeei au făcut aproape imposibil pentru Flota rusă a Mării Negre să continue să opereze liber în vestul Mării Negre. Marina rusă a reacționat mutându-și navele de război mai la est, la baza navală din orașul portuar Novorossisk. Efectul este acela de a împinge flota rusă tot mai departe în adâncurile estice ale Mării Negre - un pas spre obiectivul pe termen lung al Kievului de a-i îndepărta pe ruși din peninsula ocupată, făcând-o nefezabilă pentru operațiuni.

Această combinație de uzură și deplasare a avut ca efect diminuarea capacității flotei rusești de a patrula în apele din apropierea porturilor ucrainene, reducând parțial presiunea asupra căilor de navigație internaționale din Marea Neagră.

Ucraina a întreprins, de asemenea, cu succes raiduri de comando naval pentru a-și atinge obiectivele. În Crimeea, Ucraina a reușit să distrugă sau să dezactiveze instalațiile rusești de rachete antiaeriene în vederea pregătirii bombardării peninsulei. Printre alte obiective, aceste acțiuni au permis Ucrainei să recupereze platformele de foraj de petrol și gaze situate strategic, capturate de ruși la începutul războiului, pe care aceștia le utilizaseră pentru supravegherea radar maritimă. Faptul că Kievul nu dispune decât de un arsenal limitat de rachete de precizie cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident înseamnă că ucrainenii au trebuit să fie foarte ingenioși în ceea ce privește desfășurarea lor, inclusiv prin eliminarea cât mai mult posibil a apărării aeriene a Rusiei înainte de a le lansa.

Dislocarea Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol

În același timp, ucrainenii au reușit, de asemenea, să dezvolte o nouă generație de drone maritime sofisticate, fabricate pe plan local, capabile să treacă de apărarea flotei ruse. Sistemele rusești antirachetă și sistemele tradiționale de apărare ale navelor s-au dovedit incapabile să ofere protecție împotriva acestei noi generații de drone maritime, inclusiv a seriei ucrainene „Sea Baby” (drone care se scufundă parțial).

Până la sfârșitul verii, ucrainenii s-au dovedit nu numai capabili să scufunde sau să mutileze mijloace navale rusești importante, ci și să facă nesustenabilă utilizarea ulterioară a Sevastopolului de către Flota Mării Negre. Ministerul britanic al Apărării a apreciat că Rusia „și-a mutat multe dintre bunurile de prestigiu - inclusiv nave și submarine capabile să tragă cu rachete de croazieră - de la Sevastopol în zone de operare mai la est, cum ar fi Novorossisk”.

Mai mult, la 5 octombrie, liderul regiunii georgiene Abhazia, ocupată de Rusia, care este situată chiar mai la est decât Novorossiisk, a făcut declarații publice potrivit cărora regiunea sa, susținută de Moscova, va găzdui în curând un „punct de desfășurare permanent” pentru Marina rusă. O astfel de bază ar fi amplasată aproape la capătul estic al Mării Negre, ceea ce sugerează că rușii au ajuns la concluzia că staționarea activelor navale oriunde în apropierea Ucrainei și a țărmului său puternic minat este de nesustenabilă.

Aceste succese au avut ca efect restrângerea severă a domeniului de mobilitate al Rusiei în Marea Neagră.

Având în vedere că eliberarea totală a Crimeei este un obiectiv-cheie pentru Kiev, aceste succese semnificative ale Ucrainei trebuie puse în același context cu celelalte evoluții din acest conflict pe mai multe fronturi - ceea ce presa și analiștii occidentali nu au reușit să facă. Prin dislocarea efectivă a Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol și prin deschiderea unilaterală a unui coridor de transport al cerealelor, Kievul a obținut succese uimitoare cu capacități navale limitate. Deși Ucraina este încă departe de a-și ridica steagul la Simferopol, capitala Crimeei, acest tip de progres ar fi fost de neconceput anul trecut.

Succesul operațiunilor navale ucrainene împotriva flotei rusești a fost cu atât mai remarcabil cu cât Ucraina nu mai are, din punct de vedere funcțional, o marină. Din 2014, rușii au scufundat, capturat sau au avariat toate navele de război ucrainene importante, cu excepția fregatei emblematice Hetman Sahaidacini.

Armata ucraineană a dovedit că este capabilă să încorporeze rapid și cu efecte devastatoare noi echipamente în arsenalul său, fie că este vorba de drone maritime de producție proprie sau de rachete furnizate de francezi și de britanici. Dacă guvernele occidentale doresc să vadă mai multe succese pe câmpul de luptă, furnizarea către Ucraina a mai multor rachete cu rază de acțiune mai lungă ar fi un bun punct de plecare. Oricum ar fi, observatorii occidentali ar trebui să înceteze să se mai concentreze doar pe războiul terestru și să pună aceste realizări remarcabile ale Ucrainei în contextul pe care îl merită. În caz contrar, argumentarea în favoarea furnizării către Kiev a instrumentelor de care are nevoie pentru a-și elibera teritoriile va fi mai și mai dificilă, conchide „Foreign Policy“.

Înfrângerea funcțională a Flotei ruse din Marea Neagră, deoarece a fost forțată să se disperseze în porturi din care nu poate avea efect asupra Ucrainei, este un merit enorm“, a spus James Heappey, ministrul britanic al Apărării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite