Consiliul European de toamnă. Charles Michel face apel la „unitate și coerență” într-o lume instabilă: Mesajul adresat liderilor UE

0
Publicat:

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a îndemnat miercuri pe liderii de stat din Uniunea Europeană să rămână „uniţi şi coerenţi” în acest moment de „mare instabilitate şi insecuritate globală” exacerbată de „tragedia” din Orientul Mijlociu, care ar trebui să nu distragă atenţia de la „sprijinul continuu” pentru Ucraina.

Charles Michel FOTO EPA-EFE
Charles Michel FOTO EPA-EFE

Charles Michel a făcut acest apel în scrisoarea de invitaţie la reuniunea Consiliului European, din 26-27 octombrie, precum şi la summitul euro de vineri.

Consiliul European de toamnă „are loc într-un moment de mare instabilitate şi nesiguranţă pe plan global, exacerbată cel mai recent de evenimentele din Orientul Mijlociu. Aceste evenimente necesită atenţia noastră imediată, fără a ne distrage atenţia de la sprijinul nostru continuu pentru Ucraina”, îşi începe Michel scrisoarea adresată șefilor de stat din UE.

„Responsabilitatea noastră este să rămânem uniţi şi coerenţi şi să acţionăm în conformitate cu valorile noastre consacrate în tratatele” UE, subliniază președintele Consiliului European.

În ceea ce priveşte situaţia din Orientul Mijlociu, Michel reaminteşte poziţia comună pe care Cei 27 şi-au asumat-o în declaraţia adoptată în urma summitului extraordinar online din 15 decembrie şi pe care o vor reitera şi acum. Cei 27 au condamnat „cei mai fermi termeni posibil brutalitatea şi atacurile teroriste fără discriminare ale Hamas împotriva Israelului”, au recunoscut „dreptul Israelului de a se apăra, în conformitate cu dreptul internaţional şi dreptul internaţional umanitar” şi au făcut apel la eliberarea „imediată şi necondiţionată” a tuturor ostaticilor.

Totodată, deteriorarea situaţiei umanitare din Gaza „continuă să fie un motiv de îngrijorare serioasă. Trebuie să discutăm, în primul rând, cum să garantăm de urgenţă livrarea eficientă a ajutorului umanitar şi accesul la cele mai elementare nevoi”, subliniază Charles Michel.

Totodată, preşedintele Consiliului European solicită liderilor UE să se angajeze, „într-un front unit şi coerent”, cu partenerii internaţionali „pentru a evita o escaladare regională periculoasă a conflictului” şi apreciază că „relansarea procesului de pace bazat pe soluţia a două state (israelian şi palestinian, n. red.) este singura cale de urmat”.

Michel cere de asemenea să fie „abordate efectele acestui conflict asupra Uniunii Europene, inclusiv examinarea implicaţiilor acestuia pentru coeziunea societăţilor noastre, securitatea şi mişcările migratorii”.

De altfel, dezbaterea privind migraţia va fi un alt punct principal al acestei întâlniri, în ciuda faptului că îi va fi dedicat doar un paragraf generic în declaraţia finală a summitului, în încercarea de a evita ca Polonia şi Ungaria să o blocheze, aşa cum s-a întâmplat la Granada.

„Vom urmări problema importantă a migraţiei, evaluând paşii făcuţi de la ultima noastră discuţie din Granada”, afirmă Charles Michel.

În ceea ce priveşte Ucraina, președintele Consiliului European a îndeamnat la continuarea „sprijinului neclintit atât timp cât este nevoie”.

În acest sens, Charles Michel a făcut apel la accelerarea furnizării de sprijin militar, la folosirea mai intensă a activelor imobilizate ale Rusiei şi la sporirea eforturilor diplomatice pentru a asigura un sprijin internaţional mai larg pentru o pace „amplă, dreaptă şi durabilă”.

Situaţia din Sahel, relaţiile dintre Priștina şi Belgrad şi Caucazul de Sud vor completa agenda de afaceri externe a summitului de joi şi vineri, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite