Conservatorii britanici aleg viitorul premier al țării

0
Publicat:

Membrii Partidului Conservator britanic votează vineri pentru a-și alege viitorul lider, care va deveni implicit și premierul Marii Britanii. Sondajele de opinie o plasează pe Liz Truss, ministru de Externe, drept câștigătoare în cursa electorală din interiorul partidului.

Rishi Sunak și Liz Truss concurează pentru funcția de premier al Marii Britanii FOTO EPA-EFE
Rishi Sunak și Liz Truss concurează pentru funcția de premier al Marii Britanii FOTO EPA-EFE

Au trecut aproape două luni de când premierul Marii Britanii, Boris Johnson, și-a dat demisia după mai multe scandaluri. Imediat după anunțul demisiei sale, opt candidați conservatori s-au înscris în cursa pentru Downing Street.

La votul final de vineri intră Rishi Sunak, fostul ministru al Finanțelor din Guvernul lui Boris Johnson, și Liz Truss, ministrul de Externe al Regatului Unit.

Ambii candidați au dus o luptă dură ca să își promoveze propriile politici în contextul majorării prețurilor la energie, al înrăutățirii nivelului de trai și al scandalurilor din partid. Toate pe fondul unei pierderi de popularitate a Partidului Conservator.

Tocmai de aceea, imediat după demisia lui Johnson, nimeni din Partidul Conservator nu a dorit organizarea de alegeri anticipate. Potrivit ultimului sondaj realizat de Politico, Partidul Laburist se afla la data de 1 septembrie în fața celui Conservator cu aproximativ 10%.

Ce a urmat, însă, a fost o cursă între doi foști colegi din cabinetul lui Boris Johnson cu viziuni diferite despre cum își propun să revitalizeze economia Marii Britanii și să le ofere oamenilor speranța că vor trăi vremuri mai bune.

Cei doi candidați rămași in cursă

Liz Truss, care are cele mai mari șanse să câștige cursa electorală, este a doua femeie din istoria Marii Britanii care se află la cârma Ministerului de Externe și este cunoscută pentru eliberarea cetățeanului britanico-iranian, Nazanin Zaghari-Ratcliffe dintr-o închisoare din Iran.

Truss este susținută de ministrul Culturii, Nadine Dorries, ministrul Apărării, Ben Wallace, și de fostul candidat la cursa electorală din interiorul partidului, Penny Mordaunt.

Truss se face responsabilă de mai multe întâlniri bilaterale cu omologul ei rus, Serghei Lavrov, înainte de începerea războiului din Ucraina și are o poziție mult mai vocală împotriva invaziei din Ucraina decât contracandidatul ei. Însă experții se așteaptă ca atât Liz Truss, cât și Rishi Sunak, să continue politicile de susținere ale Ucrainei.

Rishi Sunak provine dintr-o familie de imigranți din estul Africii, care s-au mutat în Marea Britanie în anii ’60. Sunak este recunoscut pentru eforturile sale de a le oferi britanicilor șomaj tehnic pe durata lockdown-urilor cauzate de pandemia de Covid.

Popularitatea sa în rândul alegătorilor s-a diminuat, însă, după scandalul provocat de soția sa, care a profitat de paradisurile fiscale din alte țări ca să nu plătească taxe statului britanic.

Rezultatul alegerilor va fi afișat abia luni, pe 5 septembrie. Peste 160.000 de persoane sunt eligibile să participe la scrutinul organizat în favoarea partidului conservator. O cercetare din 2020 realizată de Universitatea Queen Mary din Londra arată că cea mai mare parte dintre membrii Partidului Conservator sunt bărbați (63%), în timp ce susținătorul tipic al Partidului este, în general, persoana adultă albă, trecută de prima tinerețe, ce face parte din pătura de mijloc a societății.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite