Confruntarea electorală din Ungaria: atacuri dure pe ultima sută de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ungar, Viktor Orban, care vizează obţinerea unei victorii de răsunet la alegerile legislative din data de 8 aprilie, a ieşit din nou la atac, invocând o listă cu 2.000 de duşmani plătiţi pentru a-l înlătura de la putere.

Şeful Executivului de la Budapesta, Viktor Orban, a cărui retorică naţionalistă şi antiimigraţie s-a accentuat profund încă de la începutul campaniei electorale în vederea alegerilor legislative din data de 8 aprilie, a afirmat vineri că dispune de o listă cu 2.000 de persoane plătite pentru a-i răsturna guvernul şi pentru a favoriza imigraţia.

„În Ungaria, în jur de 2.000 de persoane remunerate lucrează în campania electorală pentru a răsturna guvernul şi pentru a instala unul nou proimigraţie, acceptabil pentru George Soros“, a afirmat Viktor Orban, care l-a transformat pe miliardarul american de origine ungară amintit în inamicul public numărul unu al Ungariei. 

Budapesta îl acuză pe Soros, care finanţează mai multe ONG-uri pentru apărarea drepturilor civice în Ungaria, că a favorizat o „imigraţie în masă“ spre Uniunea Europeană, acuzaţii respinse de filantropul în vârstă de 87 de ani.

„Ştim exact cine sunt, le ştim numele, pentru cine şi cum lucrează în scopul de a face Ungaria o ţară a imigraţiei“, a declarat el la postul de radio MR1, potrivit France-Presse.

Această declaraţie vine în contextul în care, pe data de 15 martie, într-un discurs marcat de accente naţionaliste susţinut cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, Orban, care vizează un al treilea mandat în fruntea guvernului, a anunţat că va lua măsuri „morale, politice şi juridice“ împotriva adversarilor săi după legislativele din 8 aprilie. 

„În prezent, Europa este în curs de invadare, dacă noi permitem ca acest lucru să aibă loc, într-un deceniu sau două, zeci şi zeci de milioane de persoane provenind din Africa şi Orientul Mijlociu vor pleca spre Europa“, a spus el.

Tonul tot mai incisiv al lui Orban intervine în contextul în care deşi partidul său, Fidesz, este creditat de sondaje cu un avans considerabil, există foarte mulţi alegători încă nehotărâţi. Potrivit unor barometre de opinie citate de AFP, în jur de 40% din cei cu drept de vot nu au decis încă pentru cine vor opta. 

Războaie personale purtate în presă

Dar Viktor Orban nu duce numai o cruciadă împotriva refugiaţilor şi a lui George Soros. El se luptă şi cu un fost prieten apropiat, dar cu care este acum la cuţite - oligarhul Lajos Simicska. Iar acest război este purtat prin intermediul presei, scrie Politico.eu.

Publicaţiile deţinute de Simicska au publicat articole care au ridicat foarte multe semne de întrebare privind corupţia la nivel guvernamental. Iar în cazul în care cele relatate se vor dovedi, rezultatul i-ar putea fi defavorabil lui Orban. Şi, apoi, nu sunt excluse proceduri de natură penală.

În acest timp, presa controlată de Orban şi-a dublat acuzaţiile potrivit cărora forţe externe infame încearcă să se amestece în afacerile interne ale Ungariei.

Articole recente în acest sens, adaugă publicaţia anterior citată, se bazează pe materiale din înregistrări secrete ale unor lideri de organizaţii neguvernamentale şi indivizi care au legături cu miliardarul George Soros.

Numai că aceste relatări ar putea ricoşa, având în vedere că i-au alarmat pe unii experţi în securitate, pe motiv că există posibilitatea ca executivul să se fi implicat în activităţi ilegale, poate chiar şi printr-o înţelegere secretă cu grupuri străine sau agenţii de informaţii, în scopul de a obţine înregistrări dăunătoare privind grupuri independente ale societăţii civile.

Agenţiei de informaţii a Ungariei - Oficiul pentru protecţia Constituţiei (AH) - i s-ar fi adus la cunoştinţă încă din ianuarie că există eforturi ale unor cetăţeni străini de a colecta informaţii despre ONG-uri, a declarat pentru Politico o sursă familiarizată cu situaţia.

Articolele referitoare la corupţie apărute în „Magyar Nemzet“, publicaţie deţinută de Simicska, includ printre altele acuzaţii potrivit cărora un parlamentar Fidesz este director al unei companii offshore, iar un oficial guvernamental merge de ani buni în excursii de vânătoare scumpe finanţate de un om de afaceri care a beneficiat considerabil de pe urma unor contracte cu statul şi a unor fonduri europene. Ambii au negat acuzaţiile.

Într-un alt articol se susţine că FBI ar investiga o schemă de spălare de bani ce ar fi conectată cu guvernul lui Orban, în urma căreia 3-4 miliarde de euro ar fi fost scoşi din ţară. Iar FBI-ul ar suspecta, a scris „Magyar Nemzet“, că s-ar fi sustras fonduri europene. Însă, după publicarea articolului, poliţia a emis o declaraţie publică mai puţin obişnuită pentru o astfel de situaţie, afirmând că articolul „este departe de realitate“ şi că nu există nicio legătură cu fonduri publice sau europene. 

În acest timp, „Magyar Idők“, controlată de guvern, după cum scrie Politico, a publicat un articol în care susţine că este în posesia unei înregistrări în care un lider al societăţii civile ucrainene care a condus o organizaţie fondată de Soros a admis că grupul său a jucat un rol în revoluţia din Maidan, care a dus la înlăturarea guvernului fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici. În articol se afirma apoi că CIA şi Soros s-au aflat în spatele schimbării de guvern din Ucraina, insinuând că o intervenţie similară ar fi în cărţi în cazul Ungariei. 

Iar analiştii se aşteaptă ca atacurile să se înteţească pe măsură ce ziua votului de apropie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite