Comisarul Reding critică dur modul în care francezii folosesc problema romilor în campania electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepreşedinta Comisiei Europene, Viviane Reding
Vicepreşedinta Comisiei Europene, Viviane Reding

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, dezaprobă folosirea probleme romilor în dezbaterile electorale pentru alegerile locale din Franţa, criticând polemica declanşată de ministrul francez de Interne, Manuel Valls. Reding consideră ca acest controversat subiect este folosit de politicieni pentru a distrage atenţia de la problemele economice ale ţării.

„Dacă nu mă înşel, urmează alegeri în Franţa. De fiecare dată când nu se vrea să se vorbească despre lucruri importante ca bugetul sau datoriile, se recurge la romi", a declarat Reding. 

„Problema ar fi putut să fie rezolvată deja de câţiva ani", a subliniat înaltul oficial european. „Mă mir", a insistat ea.

Comisarul european pentru Justiţie s-a declarat surprinsă de faptul că nu sunt utilizate fondurile structurale pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziţia autorităţilor naţionale în vederea soluţionării problemelor cu care se confruntă comunele.

„Există suma de 50 de miliarde de euro pusă la dispoziţie, bani care nu sunt folosiţi. Mă întreb de ce", a continuat Reding, fără să precizeze că această sumă este diponibilă la nivelul întregii Uniuni. 

„Lucrurile sunt lăsate să devină imposibile şi nu se depun eforturi de integrare. Noi am pus banii pe masă. Ei le-ar putea servi primarilor, dar văd că aceste sume de bani nu sunt utilizate", a reproşat vicepreşedinta Comisiei.

Oficialul european consideră că abordarea ministrului Valls este nepotrivită şi a subliniat faptul că „avem reguli europene care au fost semnate de Franţa, reguli despre libera circulaţie a cetăţenilor europeni. Şi nu sunt romi, sunt persoane. Doar un judecător poate să decidă că pot fi evacuaţi, dacă au făcut ceva care este împotriva legilor statului în discuţie".

„Franţa a semnat o strategie naţională de integrare a romilor", a mai continuat Reding, adăugând că „banii nu ajung acolo unde trebuie să ajungă, în comune, la primari, acolo unde există probleme".

Nu este pentru prima dată când atitudinea Parisului faţă de romi este criticată de Comisia Europeană. În 2010, când era preşedinte Nicolas Sarkozy, Franţa a fost ameninţată cu sancţiuni, dar şi 2012, în urma unor declaraţii ale aceluiaşi ministrul de Interne, Manuel Valls.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite