Comerţul în porturile din Ucraina, blocat. Zelenski cere ajutor: Nu s-a mai întâmplat după al Doilea Război Mondial

0
0
FOTO: AFP
FOTO: AFP

Comerţul în porturile Ucrainei este blocat, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, care a cerut comunităţii internaţionale să ia măsuri imediate pentru ca transporturile de grâu să poate fi reluate, iar o criză alimentară globală să fie, astfel, prevenită, scrie Reuters.

„Niciun port nu funcţionează în Odesa. Probabil că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Odesa după al Doilea Război Mondial”, a spus Volodimir Zelenski după ce a vorbit cu preşedintele Consiliului European Charles Michel, care se afla în vizită la Odesa, principalul port de la Marea Neagră pentru exportul de produse agricole.

„Fără exporturile noastre agricole, zeci de ţări din diferite părţi ale lumii sunt deja în pragul penuriei de alimente.

Şi în timp, situaţia poate deveni de-a dreptul teribilă. Politicienii discută deja despre posibilele consecinţe ale crizei preţurilor şi ale foametei din Africa şi Asia. Aceasta este o consecinţă directă a agresiunii ruse, care poate fi depăşită numai împreună - de toţi europenii, de întreaga lume liberă.

Poate fi depăşită punând presiune asupra Rusiei, forţând efectiv Rusia să oprească acest război ruşinos", a mai spus Volodimir Zelenski, potrivit Digi24. 

În prezent, aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina, care a fost al patrulea exportator mondial de porumb (porumb) în sezonul 2020/21 şi al şaselea pentru exportul de grâu, a declarat vineri un oficial al agenţiei pentru alimente ONU.

„Trebuie luate măsuri imediate pentru a debloca porturile ucrainene pentru exporturile de grâu”, a fost mesajul lui Zelenski pe contul său de Telegram, fără să precizeze la ce măsuri se referă. 

Charles Michel a constatat în cursul vizitei la Odesa, „impactul războiului rus asupra lanţurilor de aprovizionare mondiale”, în special în ceea ce priveşte cerealele, dintre care multe tone sunt „blocate în port din cauza blocadei ruseşti la Marea Neagră, afectând nu doar economia ucraineană, dar, de asemenea, împiedică accesul lumii la mărfuri alimentare vitale şi pune în pericol securitatea alimentară globală”. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite