Codruţa Kovesi a pus sub acuzare doi oficiali bulgari. Fostul premier, suspectat că a girat pentru „reconstrucţia” unui port care nu există

0
Publicat:

În urma unei anchete privind fraudarea fondurilor europene, Codruţa Kovesi i-a pus sub acuzare pe un fost primar şi un fost guvernator local din Varna, Bulgaria, pentru „reconstrucţia” unui port care nu a existat niciodată.

Codruţa Kovesi a anchetat fraudarea fondurilor UE în Bulgaria. Foto arhivă
Codruţa Kovesi a anchetat fraudarea fondurilor UE în Bulgaria. Foto arhivă

În calitatea sa de procuror european, Codruţa Kövesi i-a pus sub acuzare pe fostul primar din Varna, Ivan Portnih, și pe fostul guvernator regional, pentru fraudă cu bani europeni în legătură cu proiectul de reconstrucție a portului de pescuit „Karantinata” din Varna, informează Newsweek, citând presa bulgară.

Potrivit Parchetului European, aceştia au falsificat documente oficiale și au transmis informații false ,pentru a obține în mod ilegal fonduri UE pentru un proiect de 3,4 milioane de euro cofinanțat de Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime.

„Beneficiarul a furnizat informații false și nu a anexat toate documentele cerute de legislația națională pentru a obține certificatele necesare”, a precizat Parchetul European în comunicatul său.

Concret, municipalitatea din Varna a depus o cerere pentru un proiect de „reconstrucție” a portului de pescuit „Karantinata”, aflat la capătul sudic al plajei din Varna, la Asparuhovo, dar acest port nu a existat fizic niciodată.

Primele referiri la această fraudă au apărut în presa bulgară în urmă cu mai mult timp, dar ancheta Parchetului European a început în urmă cu doi ani, când dosarul întocmit de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a ajuns pe masa procurorului român Codruţa Kövesi.

Din cercetările desfăşurate de aceasta a rezultat că „municipalitatea a asamblat mai multe pontoane ca nişte chei plutitoare, cu unicul scop de a înregistra amplasamentul ca port existent” şi a obţine în mod ilegal fonduri europene.

Vizat de această anchetă este şi fostul prim-ministru bulgar Boyko Borissov, care, în 2018, cu prilejul unei vizite în oraş, a participat la lansarea politică a proiectului de construire a unui „port de pescuit” în Varna, prezenţa lui acolo fiind certificată clar dintr-un videoclip postat pe Youtube de echipa lui Boyko Borissov.

Prim-ministrul de atunci anunța jurnaliștii locali și pe episcopul de Varna că portul de pescuit nu va afecta plaja din Asparuhovo, ci doar câteva „pietre”. „Dacă oamenii din Varna doresc, se va face un port de pescuit, așa cum am făcut în multe alte locuri, cum ar fi Pomorie, Sozopol”, spune atunci Borissov.

Tot în 2018, el a arătat jurnaliștilor planurile arhitecturale ale unui proiect și a precizat că ştie bine locul în care va fi construit portul, inclusiv că a fost acolo. După ce portul a fost construit, acesta a început să se înnămolisească și a  fost dragat de mai multe ori, motiv pentru care parcelele au fost listate în planul cadastral din Varna ca stânci, nisip și clădiri, nu ca port.

Ulterior, cu ajutorul funcționarilor de stat de la Agenția Executivă pentru Administrare Maritimă, caracteristicile parcelelor au fost schimbate pentru utilizarea permanentă „pentru un port” și acest lucru a indus în eroare Ministerul Transporturilor, care a eliberat un certificat de exploatare.

Ulterior, portul de pescuit, în realitate nişte pontoane plutitoare, a fost înregistrat oficial de Agenția Executivă „Administrația Maritimă”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite