CNN: În Italia, salutul nazist „Zig Hail” cunoscut și ca salutul roman a fost „reabilitat”

0
Publicat:

Curtea Supremă italiană consideră că salutul este legal dacă nu amenință ordinea publică.

image

Curtea Supremă a Italiei (Corte Suprema di Cassazione) a decis că salutul fascist este legal la mitinguri atâta timp cât nu amenință ordinea publică sau nu riscă să revigoreze partidul fascist interzis în țară, transmite CNN.

Mai mulți membri ai partidelor de opoziție din Italia și lideri ai comunității evreiești au criticat decizia și intenționează să o facă recurs, se arată în comunicat.

Decizia vine la aproape două săptămâni după ce un videoclip arăta a peste 150 de bărbați executând un salut fascist, uneori numit „salut roman”, în centrul Romei, pentru a comemora uciderea, pe 7 ianuarie 1978, a doi membri ai unui grup de tineri de extremă dreapta", se spune în articol.

Presa clarifică că decizia Curții Supreme a Italiei nu are legătură cu recentul miting din 7 ianuarie, care a avut loc în fața fostului sediu al partidului neofascist Mișcarea Socială Italiană (MSI), unde premierul italian Giorgia Maloni și-a început activitatea politică. La acel moment, nu au existat arestări în legătură cu mitingul.

În hotărârea sa, instanța a dispus o a doua audiere în cazul a opt bărbați condamnați pentru că au făcut salutul la un eveniment din Milano în 2016, care comemora uciderea în 1975 a unui militant care aparținea mișcării neofasciste CasaPound (organizație neofascistă din Roma, denumită după poetul american Ezra Pound, mare admirator al regimului fascist condus de Mussolini). Sentința lor din 2016 a fost menținută după primul recurs.

„Decizia Curții de Casație stabilește că salutul roman nu este infracțiune decât dacă există un pericol concret de reconstrucție a Partidului Fascist, așa cum este prevăzut la articolul 5 din Legea Schelba, sau dacă există scopuri concrete de discriminare rasială și violență”, a declarat avocatul celor doi inculpați, Domenico Di Tullio.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite